Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 4. 2015,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Google Twitter Matic Tomšič

Četrtek, 9. 4. 2015, 13.45

8 let

Bomo videli enega največjih tehnoloških prevzemov v novem tisočletju?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več virov poroča, da naj bi se internetni velikan Google zanimal za nakup družbenega omrežja Twitter.

Glede na poročanje portala Briefing.com, ki se ukvarja z analizo trgovanja na borzah, naj bi se vodstvu Twitterja s ponudbo za prevzem pred časom približali dve podjetji. Eno od njiju je domnevno Google. Po objavi zanimanja za modro ptičico je vrednost delnic Twitterja v torek poskočila za kar pet odstotkov.

Google si lahko privošči megalomanski nakup Tržna kapitalizacija Twitterja po ocenah analitikov trenutno tako znaša približno 31 milijard evrov. A nakup družbenega omrežja za Google ne bi bil prehud zalogaj – internetni velikan po poročanju Briefinga trenutno sedi na slabih 56 milijardah evrov prostih sredstev. Google bi se s prevzemom Twitterja končno resneje vključil v spletno navezovanje stikov prek družbenih omrežij. Čeprav ima lastno platformo, leta 2011 zagnani Google+ s 300 milijoni mesečno aktivnih uporabnikov, ti vsebine prek njega delijo bolj po nesreči kot namenoma. G+ nikoli ni dosegel priljubljenosti Facebooka ali Twitterja, ki ga aktivno uporablja 288 milijonov ljudi, postal pa je eden glavnih svetovnih medijev za širjenje vesti in ideologij. Če bo nakup potrjen, bo šlo za enega največjih tehnoloških prevzemov do zdaj Če bi Google družbeno omrežje Twitter danes kupil za 31 milijard evrov, bi prevzem postal najdražji v tem desetletju. Na drugem mestu bi pristal Facebookov prevzem platforme za sporočanje Whatsapp (17 milijard evrov), na tretjem pa prodaja proizvajalca mobilnih telefonov Motorola Mobility. Tudi to je za 12,5 milijarde dolarjev oziroma 11 milijard evrov kupil Google.

Najdražji tehnološki prevzem v prejšnjem desetletju se je sicer zgodil leta 2001, ko je HP (Hewlett-Packard) za 18,6 milijarde dolarjev (danes 17,3 milijarde evrov) pod svojo streho spravil velikega rivala na področju proizvodnje in prodaje (prenosnih) računalnikov, Compaq. Še vedno gre za največji prevzem katerega od proizvajalcev računalniške strojne opreme vseh časov.

Ne spreglejte