Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
21. 2. 2018,
12.29

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

3

Natisni članek

Zveza potrošnikov Slovenije Boštjan Okorn Apple procesor Dieselgate

Sreda, 21. 2. 2018, 12.29

6 let, 2 meseca

Kaj lahko pričakujejo potrošniki ob (morebitnem) upočasnjevanju računalnikov in iPhonov

Bodo tudi Slovenci lahko tožili zaradi upočasnjevanja iPhonov?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

3

iPhone 5C

Potrošnikom podatkov ne prikrivajo le v avtomobilski industriji. Ali bodo tudi uporabniki Applovih pametnih telefonov in raznih računalniških procesorjev sprožili enake pravne postopke kot zavedeni kupci avtomobilov Volkswagen?

Skupinske tožbe in prve odškodnine, vsaj v nekaterih delih sveta – to je najkrajši povzetek, kako so se potrošniki in potrošniške družbe odzvale, ko se je izkazalo, da je nemški avtomobilski proizvajalec ponarejal meritve.

Upočasnjevali starejše pametne telefone iPhone zaradi iztrošenih akumulatorjev

Zavajanje potrošnikov pa ni ekskluzivno ravnanje ene same panoge – v zadnjih dneh lanskega leta se je razkrilo, da je Apple s posodobitvami namenoma upočasnjeval svoje starejše različice pametnega telefona iPhone. Ne (zgolj) zato, da bi uporabnike prepričal v nakup novejšega, temveč predvsem zato, da s polno hitrostjo ne bi še bolj izčrpali akumulatorjev (baterij), ki so po enem letu praviloma že dobro shirali.

Ali so torej tudi v tem primeru uporabniki prikrajšani in zavedeni? Ali je pričakovati tožbe in odškodnine? Tudi pri nas?

Varnostna pomanjkljivost in njeni popravki, ki naj bi upočasnili delovanje, zadeva praktično vse notesnike, ki jih uporabljamo v zadnjih desetletjih, a po trenutno dostopnih podatkih do zdaj še ni bilo nobenih informacij in poročanj o kakršnemkoli vdoru, je povedal naš sogovornik. | Foto: Thinkstock Varnostna pomanjkljivost in njeni popravki, ki naj bi upočasnili delovanje, zadeva praktično vse notesnike, ki jih uporabljamo v zadnjih desetletjih, a po trenutno dostopnih podatkih do zdaj še ni bilo nobenih informacij in poročanj o kakršnemkoli vdoru, je povedal naš sogovornik. Foto: Thinkstock

"Nadgradnje ne bi smele povzročati upočasnitev!"

"Na eni strani si absolutno prizadevamo, da nadgradnje ne bi povzročale upočasnitev, ali kako drugače vplivale na uporabniško izkušnjo, hkrati pa bi morali mobilni telefoni normalno delovati tudi v običajnih zimskih temperaturah v našem koncu sveta, recimo vsaj tja do pet ali celo deset stopinj pod zmrziščem," nam je povedal vodja primerjalnega testiranja in strokovnjak za tehnologijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije Boštjan Okorn.

Kot nam je še pojasnil, pritožbe, da vsaka nova nadgradnja vpliva na hitrost delovanja telefonov in tablic, niso nič novega in se periodično ponavljajo.

Obenem pa opozarja, da bo večina uporabnikov po vsej verjetnosti razmišljala o menjavi telefona zaradi slabe baterije ali če se stalno ugaša, kot pa zaradi morebitnih slabših zmogljivosti. "Resnici na ljubo običajni uporabniki takšnega slabšanja zmogljivosti ponavadi sploh ne opazijo, ali pa jih pripišejo čemu drugemu – velikemu številu odprtih aplikacij, počasnim in nezanesljivim internetnim povezavam ter drugim vzrokom," meni Okorn.

Resnični učinek nadgradenj pri upočasnjevanju je težko natančno izmeriti

Glede merljivosti učinkov programskih posegov Okorn opozarja, da je praktično nemogoče preveriti, koliko so telefoni počasnejši po nekaj nadgradnjah. "Med nadgradnjami so tudi varnostni popravki in nadgradnje, ki, vsaj deloma, zagotovo vplivajo tudi na zmogljivosti - a so bolj kot ne nujne za zaščito uporabnika."

Z vidika varovanja potrošnika Apple priznava, da je njihovo priznanje oziroma ponudba občutno cenejšega nakupa baterije za najbolj prizadete telefone poteza dobre volje, ki je celo v nasprotju z obtožbami o načrtovanju zastaranja.

Že čez približno eno leto je akumulator pametnega telefona že toliko šibkejši, da zagotavljanje polne zmogljivosti in razumnega časa avtonomije - vsaj od jutra do večera - ni več samoumevno. | Foto: Reuters Že čez približno eno leto je akumulator pametnega telefona že toliko šibkejši, da zagotavljanje polne zmogljivosti in razumnega časa avtonomije - vsaj od jutra do večera - ni več samoumevno. Foto: Reuters

Slovenija sama ne bo ukrepala

Ali bodo potrošniške organizacije formalno ukrepale proti dejstvom iz omenjenega odkritja, zdaj še ne vemo. "Na splošno se do tega primera do zdaj še nismo opredeljevali, na evropski ravni v okviru Evropske potrošniške organizacije (BEUC) pa smo v fazi zbiranja dodatnih informacij in izkušenj ter mnenj, na podlagi katerih se bomo odločili za morebitno nadaljnje ukrepanje."

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) sama v kampanjo proti Applu vsekakor ne bo šla, saj za to nima ustreznih resursov, je še povedal Okorn in obenem zagotovil, da bodo spremljali dogajanja in se aktivno vključili v morebitno vseevropsko kampanjo.

Procesorske upočasnitve: potrošniške organizacije niso odkrile bistvenih upočasnitev

Še en primer neželenega upočasnjevanja so prinesli varnostni popravki po odkriti napaki – pravzaprav varnostnem tveganju – v delovanju računalniških procesorjev. Težava pesti predvsem Intelove procesorje, a ne samo njih.

"Po naših analizah in izkušnjah je Intelov primer vse prej kot preprost. Nekatere potrošniške organizacije so že preizkusile zmogljivost računalnikov z operacijskim sistemom Windows 10 in različnimi procesorji pred popravkom in po njem. Poleg običajnih standardnih testov so izvedli tudi primerjavo pri obdelavi fotografij in zahtevnih videov, a za zdaj niso odkrili nobenih omembe vrednih upočasnitev pri nadgrajenih računalnikih."

Še en primer neželenega upočasnjevanja so prinesli varnostni popravki po odkriti napaki – pravzaprav varnostnem tveganju – v delovanju računalniških procesorjev. Težava pesti predvsem Intelove procesorje, a ne samo njih. | Foto: Reuters Še en primer neželenega upočasnjevanja so prinesli varnostni popravki po odkriti napaki – pravzaprav varnostnem tveganju – v delovanju računalniških procesorjev. Težava pesti predvsem Intelove procesorje, a ne samo njih. Foto: Reuters

Pri procesorskih upočasnitvah bodo tožbe praktično nemogoče

A te ugotovitve nam še ne dajejo pravic, da obstoj te težave popolnoma zanikamo. "Upočasnitev naj bi med drugim bolj prizadela računalnike z Windows 7 in za potrošnike manj zanimive strežnike, a vsekakor bi bila kakršnakoli resna tožba precej zahtevna, morda celo nemogoča."

Varnostna pomanjkljivost in njeni popravki, ki naj bi upočasnili delovanje, dodaja sogovornik, zadeva praktično vse notesnike, ki jih uporabljamo v zadnjih desetletjih, a po trenutno dostopnih podatkih do zdaj še ni bilo nobenih informacij in poročanj o kakršnemkoli vdoru.

Zgodbe še ni konec

Potrošniška združenja, tudi Zveza potrošnikov Slovenije, bo še naprej spremljala razmere: "Če se bo vendarle izkazalo, da programska nadgradnja, ki naj bi reševala to varnostno luknjo, resno upočasnjuje računalnike, bomo še enkrat preverili vse možnosti za morebitno ukrepanje."

Ne spreglejte