Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sony prestrukturiranje prodaja

Sreda, 22. 5. 2013, 14.37

8 let

Bo Sony prodal del zabavnih vsebin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Japonski tehnološki velikan Sony razmišlja o prodaji nekaterih naložb v zabavne vsebine, predvsem glasbo in filme, da bi lahko finančno okrepil enoto za proizvodnjo elektronike.

Načrt za prodajo petine naložb, ki sicer vključujejo filmsko franšizo Spider Man in glasbeno pogodbo z britansko pevko Adele, je predlagal milijarder Daniel Loeb, lastnik kapitalskega sklada Third Point in šestodstotnega deleža Sonyja. Loeb je zatrdil, da bi morala japonska družba sproščena sredstva nameniti pomoči enoti zabavne elektronike, ki se spopada s hudo konkurenco. Prodaja sicer dobičkonosnega dela podjetja bi po njegovem mnenju povečala vrednost Sonyjevih delnic za kar 60 odstotkov. Direktor Sonyja Kazuo Hirai je sporočil, da bo upravni odbor razmislil o predlogu. Ob tem je opozoril, da gre za enega od temeljnih delov družbe, zato je pred morebitno prodajo, ki bi spremenila usmeritev celega podjetja, potreben temeljit premislek. Izguba je posledica preveč razpršenih naložb Sony je, tako kot tudi več drugih japonskih podjetij, ki jim je uspelo v času gospodarske rasti med letoma 1970 in 1980, preveč razpršil svoje operacije, tako da med njegovimi posli ni bilo več pravih sinergij. Kritiki takšne podjetniške politike so prepričani, da se je zato znašel v nemilosti tuje konkurence, posledično pa je začel upadati tudi dobiček. Hud udarec skupini je bila zlasti njena finančna enota, ki vključuje bančne in zavarovalniške operacije.

Hirai je na čelo Sonyja stopil lani, njegov cilj pa je okrepiti ime skupine in izvesti potrebno prestrukturiranje. Daniel Loeb, znan predvsem po svojem agresivnem načinu spreminjanja ciljnih podjetij, je sicer dejal, da podpira Hiraievo politiko.

Sony je tako v poslovnem letu, ki se je sklenilo konec marca, prvič v zadnjih petih letih znova dosegel pozitivne številke. Leto je sklenil s 43 milijardami jenov (330,5 milijona evrov) čistega dobička, potem ko je imel lani 456,7 milijarde jenov (3,51 milijarde evrov) čiste izgube.

Ne spreglejte