Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
8. 10. 2014,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Amazon Luksemburg davki Evropska komisija

Sreda, 8. 10. 2014, 11.29

8 let

Amazon preiskujejo zaradi davčnih "kreativnosti"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija bo vzela pod drobnogled Amazon, predvsem, ali jim je Luksemburg že več kot 10 let odobraval nedopustne ugodnosti pri davku na dobiček.

Že leta 2003 je Luksemburg Amazonu odobril sveženj davčnih olajšav, ki so spletnemu trgovcu omogočile, da je vse zadnje dobro desetletje plačal manj kot en odstotek vsega davka na dobiček znotraj Evropske unije, so še zapisali pri časniku Financial Times. Veliko vojvodstvo naj bi ameriškemu spletnemu trgovcu med drugim tudi dovolil kapico na znesek dobička, ki se všteva v davčno osnovo. Vprašljiv davčni dogovor Amazona v Luksemburgu Če bo Evropska komisija v formalni preiskavi ugotovila, da je Luksemburg Amazonu omogočil nezakonito prelivanje zaslužka med lastnimi podružnicami z namenom plačevanja čim nižjih davčnih obveznosti, bo lahko od Amazona zahtevala vrnitev vseh državnih spodbud, ki jih je prejel od Luksemburga v obliki premalo obračunanega davka. "Večino svojega evropskega dobička Amazon knjiži v Luksemburgu, a ta potem tam ni obdavčen," je povedal (odhajajoči) evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia. Amazon in Luksemburg: obtožbe so neutemeljene Amazon se je na očitke odzval z izjavo, da "od Luksemburga ni prejel nobene posebne davčne obravnave in da je podrejen enakim davčnim predpisom kot vsa podjetja, ki tam poslujejo". Očitke Evropske komisije zavrača kot neutemeljene tudi luksemburško finančno ministrstvo.

Amazon je tako le ena v vrsti multinacionalk, ki so pritegnile zanimanje Evropske komisije zaradi domnevnih davčnih nepravilnosti (pravzaprav iznajdljivosti, ki izkoriščajo luknje in precepe v predpisih) v škodo blagajn evropskih držav prikrajšane. Evropska unija se že več let poskuša boriti proti multinacionalkam, ki svoje podružnice organizirajo tako, da s prenosi stroškov in zaslužkov zbijajo davčno osnovo in posledično plačujejo bistveno nižje davke. Še Apple na Irskem, Starbucks na Nizozemskem … Pod podobno preiskavo Evropske komisije kot Amazon v Luksemburgu so tudi Apple in njihov dogovor na Irskem, Starbucks z domnevnimi nedopustnimi ugodnostmi na Nizozemskem in finančni del avtomobilskega proizvajalca Fiat. Prav te tri omenjene države je komisar izpostavil kot tiste članice, ki multinacionalkam pomagajo pri tovrstnih davčnih mešetarjenjih. "Edino pravično je, da podružnice multinacionalk plačajo svoj delež davkov in ne prejemajo posebne obravnave, ki bi lahko pomenila prikrito subvencijo," je še povedal Almunia.

Ne spreglejte