Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
24. 2. 2017,
19.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

aretacija spletne prevare pametni telefon Indija Freedom 251 Ringing Bells

Petek, 24. 2. 2017, 19.13

6 let, 7 mesecev

Ali se obetavni zgodbi obeta klavrn konec?

Ali se bo indijski pametni telefon za zgolj tri evre izkazal za prevaro?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Freedom 251 | Foto Ringing Bells

Foto: Ringing Bells

Pred natanko enim letom smo pisali o začetku prodaje pametnega telefona v Indiji za samo tri evre. Kako je danes s tem?

Februarja lani so po vsem svetu, tudi mi, poročali o indijskem pametnem telefonu Freedom 251, ki je ime dobil po svoji ceni – 251 indijskih rupij, kar je bilo takrat okrog 3,30 evra. Takrat so začeli njegovo prodajo, ta je bila vseskozi omejena samo na Indijo.

Eni so jih dobili, drugi pa ne

Natanko eno leto pozneje je neverjetno poceni pametni telefon znova vreden novice, a s povsem drugega vidika: prvega moža podjetja Ringing Bells, ki stoji za tem pametnim telefonom, je indijska policija aretirala, ko je eden od tamkajšnjih distributerjev prijavil, da naročenih telefonov ni prejel. Mohit Goel se bo moral zagovarjati pred obtožbami za prevaro.

Vtis enega od uporabnikov, ki je vendarle prejel mobilni telefon Freedom 251 za 251 rupij, kar je komaj dobre tri evre.

Čeprav je mnogo kupcev, ki so telefone naročali prek spleta, svoje naprave tudi prejelo, podjetju Ringing Bells očitajo, da niso izpolnili vseh naročil. Med njimi je tudi distribucijsko podjetje Ayam Enterprises, ki je sprejelo Goelovo ponudbo za distribucijo teh telefonov in plačalo tri milijone rupij (42.500 evrov) predplačila. Ringing Bells je predplačila začel zbirati februarja lani, dobave so bile obljubljene za lanski junij.

Zdaj pravijo, da so prejeli zgolj polovico telefonov, ki so jih plačali, preostalih pa ni bilo od nikoder. Še več, uslužbencem podjetja Ayam Enterprises naj bi, kot so zapisali v pritožbi, grozili s smrtjo, če bi še naprej spraševali po vračilu denarja za nedostavljene telefone.

Kakšen predznak bo imela ta zgodba?

Indijska policija je potrdila, da so podobne pritožbe proti družbi Ringing Bells prišle tudi iz drugih delov države in da se bo Goel prvič srečal s sodnikom morda že danes. Časnik Indian Express je poročal, da so se prve obtožbe o prevarah pojavile že slaba dva meseca po začetku predprodaje.

Obet poceni telefona je vzbudil toliko zanimanja, da so se strežniki, ki so obdelovali spletna naročila, večkrat sesuli pod bremenom množice zainteresiranih kupcev. Goel je zatrjeval, da bodo vse komponente telefone narejene in sestavljene v Indiji v okviru vladnega programa za spodbujanje domačega gospodarstva.

Ob množičnem navdušenju so se že takrat pojavili pomisleki o vzdržnosti poslovnega modela telefona Freedom 251, Natančnejša analiza je pokazala, da gre za kitajski telefon v indijski preobleki, katerega cena na Kitajskem je približno 15-krat višja kot za Freedom 251 v Indiji, kar je dvome le še okrepilo.

Nekateri pa so že takrat namigovali, da gre za Ponzijevo shemo – piramidno finančno shemo, v kateri tisti, ki se vključijo pozno, ostanejo brez svojega vložka. Ali se bo izkazalo, da so imeli prav?

Sodeč po praznini na spletnih mestih www.freedom251.com in www.ringingbells.co (vsaj od tukaj se nam ni prikazalo nič) je ugibati o odgovoru na to vprašanje verjetno še lažje.

Ne spreglejte