Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
20. 8. 2013,
16.35

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srdjan Cvjetović mobilni telefon

Torek, 20. 8. 2013, 16.35

7 mesecev, 3 tedne

Ali bo 4G mobilnim operaterjem (spet) prinesel lepše dneve?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob padajočih prihodkih mobilni operaterji iščejo nove priložnosti za povrnitev uspešnejšega poslovanja. Ali bo 4G prinesel pričakovano (od)rešitev?

Vedno več uporabe mobilnih telefonov za mobilne operaterje žal ne pomeni enake rasti prihodkov. Prav nasprotno: neizprosni tržni boj med operaterji narekuje ugodnejše tarifne pakete, kjer z vnaprej zakupljenimi količinami govornih in negovornih storitev uporabniki dobijo več za manj denarja.

Padec prihodkov od pogovorov se nadaljuje Krivulje gredo navzdol tudi na Nizozemskem, kjer so mobilni operaterji – nekoč jih je bilo v tej državi kar pet, zdaj so le trije – v drugem letošnjem trimesečju dosegli 1,38 milijarde evrov prihodka. To je 6,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, poroča Telecompaper, ki še ugotavlja, da se je letna stopnja padca v enem letu kar podvojila. Pojasnjujejo, da je tako zato, ker se je dolgo časa trajajočemu trendu nižanja prihodkov iz govornih storitev pridružila tudi upočasnjena rast ali celo padec prihodkov iz negovornih storitev, kot sta prenos podatkov in sporočanje (SMS in MMS). Negovorne storitve predstavljajo okoli 40 odstotkov prihodkov nizozemskih mobilnih operaterjev, so še ugotovili.

Rahel padec števila uporabnikov, a še vedno več kot prebivalcev Napovedi za nizozemski trg so obarvane rdeče. Predvidevajo, da bodo letos mobilni operaterji dosegli 5,5 milijarde evrov prometa, leta 2017 pa že skromnejših 5,1 milijarde evrov. Prihodke iz govornih storitev bo dodatno prizadela regulacija, ki od septembra na Nizozemskem predvideva nižanje nadomestil za končevanje klicev iz drugih omrežij (terminacij), počasno gospodarsko okrevanje in večjo dostopnost brezžičnega dostopa (WiFi), napovedujejo analitiki. Doseg mobilne telefonije na Nizozemskem se je prav tako malo zmanjšal. V državi, kjer je skoraj 16,8 milijona prebivalcev, je bilo zadnji dan junija v obtoku 20,3 milijona SIM-kartic nizozemskih operaterjev in navideznih operaterjev, ki uporabljajo njihova omrežja. To je 0,4 odstotka manj kot leto prej. Največ uporabnikov ima še vedno nizozemski KPN, katerega delež je malenkost zdrsnil na 44 odstotkov, malo pa sta se okrepila Vodafone, ki je dosegel 30 odstotkov trga, in T-Mobile, ki je pristal na 26 odstotkih.

Več videa s 4G Operaterji zato iščejo nove načine, kako prepričati uporabnike o večji porabi. Veliko pričakujejo od novih omrežij 4G in na njih temelječih večpredstavnostnih storitvah. Mladi britanski telekomunikacijski operater EE v svoji raziskavi 4GEE Mobile Living Index ugotavlja, da vsak četrti Britanec vstopi v neko od družbenih omrežij več kot desetkrat dnevno prek svojega pametnega telefona ali tablice, ki deluje v omrežju 4G. Isti vir ugotavlja, da vsak tretji britanski uporabnik omrežja 4G predvaja več videovsebin, kot so to počeli, ko so imeli na voljo samo 3G, pri čemer prevladujejo ponudbe televizijskih postaj.

Moški pognali 4G, dame so jih hitro dohitele Omrežja 4G blagodejno vplivajo tudi na internetno kupovanje – kar 71 odstotkov uporabnikov pametnih telefonov ali tablic, ki delujejo v omrežjih 4G, kupuje prek svojih naprav, pri čemer je za nekoga morda presenečenje, da je pri moških verjetnost, da bodo mesečno zapravil 200 funtov (dobrih 235 evrov) ali več trikrat večja kot pri pripadnicah nežnejšega spola. Že res, da so moški v prvih mesecih po zagonu omrežij 4G hitreje sprejeli novo pridobitev, a so si dame hitro opomogle in je zdaj njihov delež med britanskimi uporabniki najnovejše generacije mobilnih omrežij že skoraj polovičen.

Naložbe v razvoj in gradnjo so velik odhodek Med uporabniki, ti so v povprečju pet let mlajši od uporabnikov omrežij 3G, je kar dve tretjini tistih, ki dostopajo do interneta prek omrežij 4G najmanj eno uro na dan, skoraj vsak četrti pa temu dnevno nameni celo tri ure ali več. Priložnosti torej gotovo so, a ne gre pozabiti, da tudi razvoj in gradnja novih omrežij terjata od operaterjev vse prej kot zanemarljive izdatke.

Ne spreglejte