Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
6.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Patria Albin Gutman

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 6.57

8 let

Zaslišali Albina Gutmana in Gorana Vidriha z Morsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred sodnico sta danes stopila nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in Goran Vidrih, eden od članov komisije, ki je bila zadolžena za izbor dobavitelja oklepnikov.

Sicer postopek zoper Walterja Wolfa in Jožeta Zagožna ostaja začasno izločen iz postopka, Janez Janša se je opravičil, na sodišče pa sta prišla Anton Krkovič in Ivan Črnkovič.

Gutman je bil vodja projektnega sveta le kratek čas Kot prva priča je nastopil upokojeni Gutman, ki ni bil odvezan tajnosti podatkov, zaradi česar ga je sodnica vnaprej opozorila, da mora sam paziti na to, kaj lahko pove in česa ne. Pojasnil je, da je bil konec leta 2005 kratek čas vodja projektnega sveta, a ker je v začetku leta 2006 nastopil službo načelnika Generlaštaba SV, se z nabavo osemkolesnikov ni več ukvarjal. Povedal je, da Anton Krkovič ni bil v nobeni povezai s tem prijektom, da ga nikoli ni prosil, da bi preferiral podjetje Roris.

V projektnem svetu so se sicer ukvarjali z oblikovanjem kriterijev za nabavo osemkolesnikov in organizacijo samega projekta. A je zatdril, da s kriteriji sam ni bil seznanjen, ker se je s tem ukvarjala posebna strokovna komisija, njega pa je v projektnem svetu nadmestil Alojz Steiner. Zatrdil je, da sicer pozna Črnkoviča, vendar se z njim nikoli ni srečal ali pogovarjal, prav tako ni na noben način vplival na kriterije, v zvezi s Patrio pa tudi nikoli ni govoril z Zagožnom.

"Skoraj ni mogoče, da bi lahko kdo vplival na kriterije glede izbire ponudnika, saj je pri projektu sodelovalo veliko število ljudi, vsak pa je pripravljal le delček projekta," je zatrdil Gutman in dodal, da je del posla opravil tudi civilni direktorat za logistiko. Okrožnega državnega tožilca Boštjana Lamešiča je zanimalo, kako je mogoče, da so sklep investicijskega programa, ki je bil namenjen oddelku za nabavo, našli pri Črnkoviču doma med hišno preiskavo, vendar Gutman odgovora ni poznal. Zatrdil je, da jim o projektu ni bilo treba seznanjati vlade, saj je bil minister tisti, ki je o vsem odločal.

Gutman se je sicer zaradi nabave osemkolesnih oklepnikov skupaj z nekdanjim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem že znašel na zatožni klopi. Tožilstvo jima je očitalo nevestno delo v službi pri nakupu patrij, a ju je ljubljansko okrajno sodišče aprila 2011 oprostilo obtožb.

Skrivnostni mož z Morsa Čeprav se je ugibalo, ali bo javnost sploh lahko prisotna ob pričanju Gorana Vidriha iz obveščevalno-varnostne službe na Mors, pa je bila bojazen odveč, saj je obrambni minister Aleš Hojs Vidriha odvezal tajnosti podatkov.

Vidrih je tako pojasnil, da je bil del projektne skupine od oktobra 2005, ko je šlo za naročila zaupne narave. "Vendar sam nisem fizično nadziral tajnih podatkov, temveč sem le svetoval ob dilemah," je na vprašanje odvetnika Borisa Marčiča pojasnil Vidrih. Tudi Vidrih je bil del projekta le do marca 2006, ko je odšel v tujino, nadomestil pa ga je Mihael Torin. Je pa omenil, da je bil nacionalnemu varnostnemu organu na Finsko posredovan dokument, ki ga je podpisal Damjan Dolinar, človek, ki ni imel pooblastil, da bi podpisal ta dokument.

Podatki z Morsa ne uhajajo Sicer pa po njegovem mnenju informacije z Morsa ne uhajajo, čeprav so pri Črnkoviču med hišno preiskavo zasegli dokument, ki ponudnikom ne bi smel biti znan. Črnkovič je pripomnil, da je dobil nalogo, da na Morsu izve, ali so kriteriji eksaktni, ali torej veljajo za vse. "Fincem sem napisal, da folderjev ni, ker se nisem hotel s tem ukvarjati. Hudo me moti, da se daje takšen pomen temu dokumentu, ki je bil najden pri meni doma. Ni podatkov, da bi nekomu dajali prednost," je prepričan Črnkovič.

Sodišče je na zadnji obravnavi zaslišalo slikarja Jureta Cekuto in soprogo obtoženega Jožeta Zagožna, Marijo Zagožen. Cekuta, zoper katerega je tožilstvo v drugem postopku zadeve Patria decembra lani vložilo obtožnico, na večino vprašanj ni želel odgovarjati. Zagožnova pa je pojasnila, da se o zadevi Patria z možem ni nikoli pogovarjala in da je zanjo izvedela šele iz medijev.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Ne spreglejte