SiolNET. Novice Črna kronika
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi ogljikovega dioksida v vinski kleti umrla oče in sin #video

1,95

termometer

Policija
Foto: Klemen Korenjak

Primorski policisti so bili davi obveščeni, da v kletnih prostorih ene od hiš na območju naselja Vrhpolje pri Vipavi negibno ležita dva moška in ženska. Kljub oživljanju moškima ni bilo pomoči, reševalci so bili uspešni le pri ženski, je povedal predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

[video: 64592 / ]

Video: Planet TV


Po prvih ugotovitvah kriminalistov in policistov pokojnika, stara 67 in 27 let, nista umrla nasilne smrti, pač pa najverjetneje zaradi vdihovanja ogljikovega dioksida v vinski kleti. 63-letno žensko so odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

O dogodku je bil obveščen preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Po prvih podatkih naj bi bila žrtvi oče in sin ene od vinogradniških družin iz Vrhpolja.

Zdravnica, ki je prispela na kraj dogodka, je za umrla odredila sanitarno obdukcijo, s katero bo ugotovljen dejanski vzrok smrti. Policijska preiskava tragičnega dogodka na Vipavskem namreč še poteka.

Policija svetuje: Prostore, ki jih uporabljate za kuhanje sokov, večkrat na dan prezračite

Policija ob tem svetuje, da prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, uporabniki zračijo tako, da večkrat na dan naredijo prepih, predvsem pa naj tega opravila nikoli ne izvajajo sami.

Ogljikov dioksid je gostejši od ostalega zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverijo s preprostim testom z gorečo svečo.

Ogljikov dioksid je plin brez barve in brez vonja, pač pa rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato lahko pride do nezavesti, preden je zaznana nevarnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin