Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
8.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Elektro Maribor Univerza v Mariboru

Petek, 10. 6. 2011, 8.19

8 let

Vsi pridržani iz sredine mariborske akcije na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vseh osem od skupaj 11 pridržanih v sredini preiskovalni akciji Nacionalnega preiskovalnega urada na območju Maribora, Celja in Kranja je od četrtka zvečer znova na prostosti.

Policisti sicer nadaljujejo z zbiranjem obvestil in pregledom zasežene dokumentacije. Dve preiskavi gospodarskega kriminala in korupcije Preiskovalci NPU so skupaj s kriminalisti policijskih uprav Maribor, Celje, Murska Sobota in Kranj v sredo izvajali akcijo v okviru dveh obsežnih preiskav gospodarskega kriminala in korupcije, ki ju usmerja mariborsko tožilstvo. Skozi ves dan so preiskali 27 zasebnih in poslovnih prostorov ter 12 osebnih vozil, pri tem pa so v akciji, v kateri je sodelovalo 98 kriminalistov in policistov, pridržali 11 ljudi. Pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko ni želel govoriti o konkretnih imenih vpletenih. Povedal je le, da preiskujejo dva primera gospodarskega kriminala oz. korupcije, povezana s sumom nepravilnosti pri oddaji javnih naročil, sprejemanja in dajanja daril ter zlorabe položaja, ki se med seboj tudi prepletata. V prvem gre za projekt oddaje gradnje objekta, vrednega več milijonov evrov, v drugem pa za več oddaj javnih naročil za različna gradbena dela.

Sporni posli mariborske univerze in Elektra Maribor Čeprav policisti o konkretnih imenih pridržanih molčijo, pa gre pri prvi preiskavi po neuradnih podatkih za nepravilnosti pri oddaji posla za gradnjo medicinske fakultete v Mariboru, v drugem pa za nekatere projekte Elektra Maribor.

Projekte preiskuje tudi protikorupcijska komisija Pri razpisu za medicinsko fakulteto je zaradi številnih pritožb prihajalo do vrste zapletov, saj je Univerza v Mariboru kar trikrat izbrala podjetje Meteorit, državna revizijska komisija pa je izbiro vselej razveljavila. Pozneje je posel dobil konzorcij Granita in Begrada. Tako projekt medicinske fakultete kot Elektro Maribor sta tudi pod drobnogledom protikorupcijske komisije.

Jager ne bo več na čelu mariborskega Zares Mariborski podjetnik in lanski županski kandidat Gregor Jager po sredini policijski preiskavi, v kateri je bil zaradi suma korupcije pridržan, ne bo več na čelu mestnega odbora Zares v štajerski prestolnici. Kot so sporočili iz mariborskega mestnega odbora Zares, so namreč prejeli njegovo odstopno izjavo, ki so jo tudi že sprejeli.

"Z odstopom, ki je povezan z vodenjem postopkov organov pregona, je Jager moralne in etične standarde političnih osebnosti postavil na bistveno višji nivo, kljub domnevi nedolžnosti, kot je dosedanja praksa političnih osebnosti v podobnih primerih," so sporočili iz Zares.

Ne spreglejte