Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2018,
12.53

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

1

Natisni članek

nevarne snovi evakuacija nevarnost Steklarna Rogaška

Torek, 4. 12. 2018, 12.53

5 let, 4 mesece

Steklarna Rogaška: lahko bi eksplodiral kontejner z nevarnimi snovmi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

1

Steklarna Rogaška | S Policijske uprave Celje so sporočili, da nevarnosti v proizvodnem obratu Steklarne Rogaška ni več. | Foto PGD Steklarna Rogaška

S Policijske uprave Celje so sporočili, da nevarnosti v proizvodnem obratu Steklarne Rogaška ni več.

Foto: PGD Steklarna Rogaška

V Steklarni Rogaška ni več nevarnosti izpusta jedkih nevarnih snovi, so sporočili s Policijske uprave Celje. Vodja intervencije Boris Žnidarko je pojasnil, da so jih dopoldne iz podjetja obvestili, da obstaja nevarnost eksplozije enega od rezervoarjev, v katerem je jedka strupena snov, na kar so se ustrezno odzvali.

Izpusta ni bilo, so za Siol.net pojasnili na celjski izpostavi uprave za zaščito in reševanje. Pojasnili so, da je enega od IBS-kontejnerjev, ki so namenjeni skladiščenju snovi, napihnilo. Težava je v tem, da ne vedo natanko, kaj je v njem. Kontejner so morali nadzorovano odpreti, zato so izvedli lokalno evakuacijo bližjega prebivalstva, če bi morda karkoli šlo narobe, so nam še povedali.

"Kovinski priokus v ustih"

Kot nam je povedala ena od zaposlenih, naj bi v kontejnerju shranjevali odpadke kislin. Predvidevajo, da je v kontejnerju že bila neka snov, ki je reagirala z odpadki, zato se je ta napihnil. Obstajala je nevarnost, da eksplodira. Kot nam je še povedala, je močno smrdelo po žveplu, sama pa je imela v ustih še nekaj ur kovinski, trpek priokus.

V Steklarni Rogaška preprečili okoljsko nesrečo z nevarnimi snovmi. Video: Planet TV


Prebivalce pozvali, naj ostanejo v zaprtih prostorih

Steklarna Rogaška | Foto: STA , Foto: STA , S Policijske uprave Celje so medtem sporočili, da v Steklarni Rogaška ni več nevarnosti izpusta jedkih nevarnih snovi.

Promet na cesti, ki je bila zaradi zagotavljanja varnosti zaprta, je sproščen in poteka tekoče, so dodali.

Po besedah vodje intervencije Borisa Žnidarka so prvi ukrepali gasilci domačega prostovoljnega društva, ki so opravili evakuacijo zaposlenih, nato pa so gasilci celjske poklicne enote skupaj z njimi in policijo zavarovali območje. Bližnje prebivalce so obvestili, naj zaradi možnosti strupenega oblaka zaprejo okna.

Za zdaj še ni povsem jasno, kaj je povzročilo reakcijo v rezervoarju

Po besedah Žnidarka so v podjetju evakuirali okoli 350 zaposlenih, ti se že počasi vračajo na delovna mesta, predvsem na tista, kjer je to potrebno tudi zaradi zagotavljanja varnosti. V dogodku se ni poškodoval nihče, za zdaj pa še ni povsem jasno, kaj natanko je povzročilo reakcijo v rezervoarju. Medtem ko so varnostne ukrepe že omilili, intervencijo trenutno končujejo prečrpavanje tisočlitrskega rezervoarja.

Zaradi varnostnih razlogov so o dogodku obvestili tudi bližnje ustanove, tudi šolo in vrtec, kjer so vsi ostali v zaprtih prostorih, tako da so bili evakuirani samo zaposleni v podjetju, je še pojasnil Žnidarko in dodal, da je v akciji sodelovalo več kot 50 gasilcev.

Pristojni so poudarili, da za zdaj še ni povsem jasno, kaj je povzročilo reakcijo v rezervoarju. | Foto: Samanta Gomboc Pristojni so poudarili, da za zdaj še ni povsem jasno, kaj je povzročilo reakcijo v rezervoarju. Foto: Samanta Gomboc

Steklarna: Akcija za preprečitev okoljske nesreče stekla v najkrajšem času

Vodja službe za varnost in zdravje pri delu ter ekologijo v podjetju Ksenija Čuješ je povedala, da so morali ukrepati zaradi preprečitve okoljske nesreče z nevarnimi snovmi. Težave so se pojavile pri sicer ustaljenem postopku zbiranja odpadne žveplove (VI) kisline v temu namenjenem kontejnerju. Zaposleni so namreč opazili, da se je tlak v posodi iz za zdaj neznanega razloga povečal.

"V zaprtem enokubičnem kontejnerju se je začel razvijati neznan plin. Pri pregledu razmer smo presodili, da se je pojavilo visoko varnostno tveganje, zato smo takoj aktivirali regijski center za obveščanje. V najkrajšem mogočem času je stekla akcija za preprečitev nesreče, okoli 15. ure pa je bila nevarnost preklicana," je dejala Čuješeva in dodala, da bo proizvodnja v popoldanski izmeni kmalu nemoteno stekla.

Podjetje z okoli 800 zaposlenimi je leta 2015 postalo del finske korporacije Fiskars. V slatinskem podjetju je septembra lani tudi gorelo. Poškodovan ni bil nihče, nastalo pa je za okoli 100 tisoč evrov materialne škode. Takrat je zagorelo na plinski peči, namenjeni za predelavo stekla.
Ne spreglejte