Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
8.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ugrabitelj deklica kazen

Petek, 3. 6. 2011, 8.05

7 let, 12 mesecev

Ugrabitelja 11-letne deklice obsojena na dosmrtni zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kalifornijski sodnik Douglas Phimister je 60-letnega Phillipa Garrida obsodil na najmanj 431 let zapora do dosmrtnega, njegovo 55-letno soprogo Nancy Garrido pa na najmanj 36 let do dosmrtnega zapora.

Jaycee Dugard leta 1991 je policija odkrila avgusta leta 2009 v šotoru na dvorišču hiše v kalifornijskem mestu Antioch potem, ko je dobila prijavo o sumljivem obnašanju Phillipa Garrida. Odkritje je šokiralo ameriško in svetovno javnost, saj je bilo dekle v ujetništvu 18 let 4 mesece in 16 dni, ugrabitelj pa jo je v tem času večkrat posilil. Dugardova je v ujetništvu tudi rodila dva otroka. Garrido uporabil tudi elektrošoke Ugrabiteljski par je aprila priznal krivdo za ugrabitev Jaycee Dugard leta 1991, Garrido pa še za posilstvo, zato je bila vprašljiva le še dolžina kazni. Sodnik Phimister je ob izreku kazni med drugim dejal, da je Garrido, da bi se mu Dugardovo nehala upirati, uporabil tudi elektrošoke.

"Ponovno si izumil suženjstvo" "Kar si storil je, da si vzel človeško bitje in ga spremenil v živino, kos pohištva, da lahko delaš z njim kar hočeš. Kar si storil je, da si ponovno izumil suženjstvo," je bil oster sodnik preden je določil 431 let zapora, preden bo lahko Garrido zaprosil za pogojni izpust.

V imenu žrtve, ki ima danes 31 let in s svojima otrokoma živi nekje na skrivnem, je izjavo prebrala njena mati Terry Probyn. Dugardova je sporočila, da ne želi zapraviti niti sekunde časa več za obsojenca, ki sta ji ukradla življenje. Probynova je obsojencema dejala, da ju sovraži in opisala, kakšne muke je preživljala leta in leta, ko ni vedela, kje je njena hči.

Omamljal jo je z mamili Takrat 11-letno Jaycee Dugard je z ulice mesta South Lake Tahoe, kjer se je igrala, snela Nancy in jo dala v možev avtomobil. Odpeljala sta jo domov v mesto Antioch in jo od takrat naprej držala v ujetništvu na dvorišču. Najprej v lopi, potem pa v šotorih. Tam sta živela tudi oba otroka. S prvim je bila Dugardova noseča, ko je bila stara šele 13 let. Garrido jo je v času ujetništva tudi omamljal z mamili.

Dugardova dobila 20 milijonov dolarjev odškodnine Phillip Garrido je leta 1976 v Nevadi posilil uslužbenko igralnice in je prestajal kazen, ko je spoznal Nancy, ki je v njegovem zaporu obiskovala sorodnika. Poročila sta se leta 1981. Garrida so nato pogojno izpustili iz zapora, a pristojni očitno niso dobro opravljali svojega dela. Dugardova je zaradi tega od Kalifornije lani dobila 20 milijonov dolarjev odškodnine. Napisala je tudi spomine, ki bodo izšli prihodnji mesec.

Ne spreglejte