Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
21.38

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Natisni članek

nesreča nesreča avtobus Avstrija Slovenci avtomobil policija

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 21.38

6 let, 4 mesece

Kriminalisti še preiskujejo vzrok tragične nesreče Slovencev v Avstriji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

V Prekmurju še vedno odmeva huda prometna nesreča, ki se je v soboto zvečer zgodila pri Jennersdorfu v avstrijski zvezni deželi Gradiščanska. V trčenju slovenskega avtobusa in osebnega vozila sta na kraju nesreče umrla 29-letnica in 31-letnik, ranjenih je bilo 15 ljudi, od tega dva huje. Grozljivi prizori tragične nesreče so pretresli tudi skoraj sto gasilcev in reševalcev, ki so na kraju dogodka vso noč pomagali ponesrečenim.

Novinar: Uroš Maučeč/Video: Planet TV


Huda prometna nesreča se je zgodila le dobre štiri kilometre za slovensko-avstrijsko mejo, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. V avtobusu iz Murske Sobote, ki se je vračal z izleta na prazničnem Dunaju, se je v nesreči lažje poškodovalo 15 potnikov od 46.

Huje sta bila poškodovana turistična vodnica in šofer, oba se še vedno zdravita v bolnišnici v Avstriji. Za volanom srebrnega renaulta pa sta na kraju nesreče umrla 29-letnica in 31-letnik z Goriškega.

Prizori nesreče pretresli tudi gasilce in reševalce

Drugi dan po tragični nesreči se je tik za državno mejo, na kraju trčenja osebnega vozila in avtobusa, nabralo veliko sveč. Oznake na cesti in podrta betonska ograja mimoidoče še vedno spominjajo na sobotno tragedijo.

Poleg ekip nujne medicinske pomoči je pri reševanju pomagalo kar 90 gasilcev. "Da so preminulo potegnili iz avtomobila, so potrebovali več kot eno uro. Proti koncu tega nisem mogel več gledati," je pripovedoval poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Minihof-Liebau Alois Knaus.

Ker je avtobus ob trčenju odbilo v betonski zid, so morali gasilci nato reševati tudi voznika avtobusa, ta je bil v nesreči hudo poškodovan. Voznika in turistično vodnico še vedno zdravijo v avstrijski bolnišnici, preostalih 15 lažje poškodovanih potnikov pa je že v domači oskrbi.

Vzrok za nesrečo še ni znan, preiskovalci preverjajo tudi prisotnost alkohola

Preiskava vzroka prometne nesreče v Avstriji še vedno traja, končno mnenje o tem bo podal sodni izvedenec. Kot so poročali v oddaji Planet Danes, preiskovalci ugotavljajo tudi morebitno prisotnost alkohola v krvi avtobusnega šoferja in obeh preminulih.

Hkrati preverjajo tudi, ali so bile luči na obeh vozilih prižgane. Potniki iz avtobusa namreč pravijo, da luči na osebnem vozilu niso svetile, prav tako pa preiskovalci pri avtomobilu domnevno niso našli zavorne poti.

"Menim, da je avtobus vozil z 80 ali 90 kilometri na uro, osebno vozilo pa mogoče več kot 100 kilometrov na uro. Tako lahko izračunate, kaj se potem zgodi. To je kot trčenje z 200 kilometri na uro v zid, tako ne more ostati nič celega," je še dodal Knaus. 

Da bodo v skladu s slovensko zakonodajo tudi sami analizirali vzrok za nesrečo, so danes napovedali tudi pri slovenskem avtobusnem prevozniku.

Ne spreglejte