Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
9.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivan Radan UKC Ljubljana Simon Vrhunec umor

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 9.18

7 let, 12 mesecev

Tožilstvo o Radanu: Smrt je zanj edino zdravilno sredstvo (foto in video)

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zdravnik Ivan Radan, osumljen šestih umorov iz morilske sle, za katere je uzakonjena kazen najmanj 15 let zapora, po pričakovanjih krivde ni priznal.

"Razumem posamezne povedi, obtožnice v celoti pa ne," je po tem, ko je tožilka Katarina Bergant prebrala obtožnico, dejal obtoženi Ivan Radan. "V obtožnici ni ne resnice ne logike," meni.

Ker krivde ni priznal, se zanj začenja sojenje. Prva obravnava bo razpisana v drugi polovici februarja, natančen datum še ni znan.

Tožilstvo mu očita prek 20 kaznivih dejanj, tudi šest umorov iz morilske sle, za katere je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Smrtonosne injekcije dajal tudi v prisotnosti svojcev? Obtožnica Radanu očita, da naj bi v šestih primerih ravnal v nasprotju s smernicami medicinske stroke ter bolnikom vbrizgal previsoke odmerke kalija in morfija, ki naj bi povzročili zastoj srca in prezgodnjo smrt.

Tako naj bi v enem od primerov medicinski sestri odredil aplikacijo velikega odmerka morfija, nato pa sam pospešil hitrost dotakanja v pacienta. Čez nekaj ur naj bi poklical svojce ter jim predlagal, da se pridejo poslovit, predlagal je tudi prisotnost duhovnika.

V drugem primeru naj bi medicinska sestra aplikacijo morfija ustavila, misleč, da je tako velik odmerek morfija napaka. Radan naj bi ponovno aktiviral morfij, kar naj bi vodilo v smrt pacienta. V tretjem primeru naj bi zdravnik medicinski sestri prepovedal, da aplikacijo kalija vpiše na temperaturni list, kamor sicer zapisujejo vse odmerke zdravil.

"V vseh primerih je šlo za paciente, ki niso mogli sami izraziti želje po predčasni smrti, niti ni bila to želja svojcev," tožilka navaja v obtožnici. Dodaja, da naj bi bil Radan v svojih dejanji vse bolj predrzen in jih vse manj prikrival sodelavcem. "V dveh primerih je šel celo tako daleč, da je predhodno poklical svojce in bolnika umoril v njihovi prisotnosti. Svojci niso vedeli, kaj počne."

Ponarejal listine in neupravičeno izdajal recepte? Vse paciente je Radan po ugotovitvah policije tudi fotografiral, fotografije pa hranil na domačem računalniku.

Tožilstvo mu očita še ponarejanje listin, saj naj bi leta 2009 tedanjemu nadrejenemu Marku Noču (takrat je bil Radan še na interni kliniki, kasneje so ga premestili na nevrologijo) predal ponarejeno potrdilo. Šlo je za potrdilo o zdravljenju na dunajski kliniki, s katerim naj bi opravičil daljšo bolniško odsotnost. Avstrijska zdravnika, podpisana na potrdilu, izvidov nista izdala, navaja obtožnica.

Očitek zlorabe položaja pa se nanaša na nepooblaščeno izdajanje 861 zelenih receptov sebi - na lastno ime jih je napisal 399 - in bližnjim. S tem naj bi zavod za zdravstveno zavarovanje oškodoval za 19 tisoč evrov.

Narcisistična osebnostna motnja Da je Radan moril iz morilske sle, naj bi dokazovalo že število umorov, hkrati pa naj bi zdravnik trpel za narcistično osebnostno motnjo. "Smrt je zanj edino zdravilno sredstvo, dejanje premoči in zmage nad boleznijo," je tožilka zapisala v obtožnici.

Radan: Šlo je za provokacijo

Specialista nevrološke klinike Ivana Radana so na sodišče danes pripeljali iz pripora, kamor so ga privedli maja lani. Trenutno je nastanjen na oddelku forenzične psihiatrije v Mariboru. Radan sicer že ves las zanika, da bi kateremu od pacientov vbrizgal kalij. "Za infuzijo kalija sem se odločil iz provokacije. Infuzija je bila nastavljena, vendar pa je bolnik nikoli ni prejel. Umrl je zaradi jasnih vzrokov in končne bolezni, ki je bila pričakovana," je lani, ko je v javnost prišla informacija o prvem primeru suma umora dejal za RTV Slovenija. Zatrdil je, da bolniku nikoli ni dal kakršnegakoli odmerka, ki bi mu skrajšal življenje.

Nasprotno so ugotovili predstojniki oddelka. "Dr. Radan je umirajočim dajal smrtonosne injekcije kalija in morfija, za to so vedele medicinske sestre, a so molčale," je maja lani dejal David Vodušek, šef nevrološke klinike v UKC Ljubljana.

Ne spreglejte