Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2014,
14.47

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje zloraba položaja Tomaž Berginc

Torek, 4. 3. 2014, 14.47

4 leta, 7 mesecev

Tomaž Berginc zanika, da bi zlorabil položaj direktorja na Siolu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zagovorom obdolženega Tomaža Berginca, nekdanjega prvega moža Siola, se je nadaljevalo sojenje Bergincu, Ireni Zarnik in pravni osebi Big Trading.

Tožilstvo Tomažu Bergincu očita zlorabo položaja, zastopnici podjetja Big Trading Ireni Zarnik pa pomoč pri zlorabi položaja zaradi dveh domnevno spornih poslov v letu 2004. Pomoči pri zlorabi položaja je obdolžen tudi Leonardo F. Peklar, a je zaradi nedosegljivosti, bil naj bi v Dubaju, postopek zoper njega začasno izločen. Tožilstvo je sicer prepričano, da je prav Peklar tisti, ki je dejansko vodil Big Trading.

Berginc, ki mu tožilstvo očita, da je leta 2004 prek Big Tradinga naročil nepotrebno analizo in študijo v skupni vrednosti dobrih 40 tisoč evrov oziroma devet milijonov in petsto tisoč tolarjev, je v današnjem zagovoru krivdo zanikal. Pojasnil je, da se je v okviru svojih pristojnosti odločil, da bo operativno delo, predvsem na področju financ, plačnega sistema in tehnike, zaupal zunanjim izvajalcem, glede na obseg stroškov in dejavnosti pa je bil to relativno majhen strošek.

Berginc: Zarnikovo srečal dvakrat, Peklarja manj kot petkrat "Ireno Zarnik sem srečal na srečanju Sociusa, pozneje sem jo videl še enkrat, dvakrat pa sva se slišala po telefonu. Rekel sem, poglejmo plače, ki so bile urejene zelo po svoje, saj je imel vsakdo individualno pogodbo, ene so bile ekstremno visoke, druge pa čudno nizke. Z naročilom elaborata Big Tradingu nisem nič tvegal, saj sem pred plačilom opravljeno storitev dobil v pregled. Bil sem zadovoljen," je sodišču pojasnjeval Berginc, ki je dodal, da so plače vodilnega kadra na Siolu korigirali glede na njegovo plačo.

Ker so bili s prvo storitvijo Biga Tradinga zadovoljni, vmes pa sta bili vsaj dve reviziji, ki nista pokazali nobenih nepravilnosti, je naročil še eno analizo. "Ko pridejo novi nadzorniki, revizorju, v tem primeru je revizijo delal Deloit, naročijo, naj nekaj najde. Če bi bilo kaj narobe, bi revizorji to odkrili, tako pa edino na Siolu niso nič odkrili," je zatrjeval Berginc, ki je zatrdil, da je bil z vsem seznanjen tudi nadzorni svet Telekoma.

Berginc: Nisem prekoračil pooblastil "Še enkrat, nisem prekoračil svojih pooblastil, Big Tradingu sem naročil storitev, ki je bila opravljena, zato je bila plačana, pri tem se osebno nisem okoristil, zato tudi nisem kriv," je sklenil Berginc.

Na vprašanja tožilca specializiranega tožilstva Boštjana Jegliča je zatrdil, da se je o obeh storitvah pogovarjal izključno z Zarnikovo, da tudi zaseženi dokazi kažejo, da ni imel nobenega stika s Peklarjem. Srečal naj bi ga manj kot petkrat, pogodba iz Big Tradinga je prišla po pošti. Povedal je še, da če ne bi bil zadovoljen z izdelkom, ne bi plačal storitev, da o svojem naročilu ni govoril z nikomer iz Siola, je pa o izsledkih elaborata povedal kolegom, da so storitev, torej ureditev plačnega sistema, na Siolu uresničili.

Obdolženi: Spremeniti je bilo treba kavbojski princip Na vprašanje, kje v elaboratu je analiza plačnega sistema, se je Berginc izgovoril na to, da je v vsakem "elaboratu nekaj balasta, nekaj splošnega". "Sistem plač je bilo treba urediti, treba je bilo spremeniti kavbojski princip," je navajal obdolženi.

Tožilca je zanimalo tudi, zakaj je bila potrebna druga pogodba o poslovnem sodelovanju, v katerem naj bi Big Trading med drugim poleg sistemizacije delovnih mest opredelil tudi kodeks, ki ga je že imela skupina Telekoma, če pa nato ni bila uresničena. Berginc je odgovor videl v dejstvu, da so se takoj po novem letu v 2005 pojavile govorice, da bo Siol priključen Telekomu. Sojenje se nadaljuje 8. aprila.

Ne spreglejte