Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

carina tihotapljenje

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 14.58

8 let

Tihotapijo predvsem cigarete, pa tudi lobanje opic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Slovenijo se poskuša pretihotapiti marsikaj. Od cigaret in zdravil pa do zaščitenih živalskih vrst. Tudi lobanjo opice so cariniki našli.

Kot v letnem poročilu navaja Carinska uprava RS, so najpogostejše tihotapsko blago cigarete, cariniki pa ugotavljajo, da se tihotapske poti prepovedanih drog spreminjajo. Vse več jih namreč zasežejo na letališču Jožeta Pučnika. Več kot deset milijonov zaseženih cigaret Lani je bilo v 181 primerih zaseženih 10.302.940 cigaret, kar je sicer manj kot leta 2011, ko so jih zasegli 17,3 milijona. Največjo količino so februarja odkrili v Luki Koper, ko so zasegli več kot sedem milijonov cigaret, namenjenih na Slovaško. Najpogostejše zasežene blagovne znamke so bile: Maiwand, Marlboro, FM, Jin Ling, Winston, Classic, Memphis in West. Cariniki opažajo porast najbolj znanih tako imenovanih cheep white cigaret znamke Jin Ling, ki so bile zasežene tudi že na črnem trgu v notranjosti Slovenije. Cigarete tihotapijo predvsem iz držav vzhodne Evrope, predvsem Moldavije in Ukrajine, ciljna država pa je bila največkrat Italija. Običajno jih tihotapijo v kombiniranih vozilih, osebnih avtomobilih in v avtobusih.

Čez mejo s 118 tisoč evri v nahrbtniku

Vsi potniki, ki ob prehodu zunanje meje EU-ja (ob vstopu ali izstopu) prenašajo plačilna sredstva v višini nad deset tisoč evrov, morajo ta znesek prijaviti carini. Lani so cariniki odkrili 19 poskusov tihotapljenja denarja, skupna vrednost pa je bila 715.136 evrov, kar je več kot leta 2011, ko so zasegli 361.525 evrov gotovine.

Največja količina denarja (118.075 evrov in 6.000 dolarjev) je bila odkrita na mejnem prehodu Gruškovje v nahrbtniku potnice avtobusa, ki je vozil med Sarajevom in Dunajem ter je vstopal v Slovenijo.

Drogo po novem tihotapijo prek letališč

Pri zasegi droge cariniki opažajo porast odkritih količin heroina in kokaina. V vseh primerih so tihotapce odkrili na letališču Jožeta Pučnika. Tihotapci so torej uporabili tihotapsko pot, ki v prejšnjem obdobju ni bila običajna, vendar ta trend opažajo tudi na drugih evropskih letališčih.

Pretihotapljene marihuane so cariniki odkrili manj kot leta 2011, vendar se je število odkritih primerov povečalo. Tudi trendi iz drugih držav potrjujejo, da tihotapci večje pošiljke pogosto zamenjujejo za manjše.

Tihotapil je lobanjo opice

Ob uvozu in izvozu ogroženih živalskih in rastlinskih vrst cariniki opažajo, da je tega tihotapljenja manj kot pretekla leta. Kljub temu so jih nekaj odkril, med drugim korale, lobanje opic in lupine školjk velikank.

Ponaredki najpogosteje pridejo iz Azije

Cariniki lahko začasno zadržijo blago, za katerega ocenijo, da je z njim kršena intelektualna lastnina (blagovna znamka, model, patent, dodatni varstveni certifikat, geografska označba porekla, avtorska in njej sorodna pravica, zaščitena rastlinska vrsta).

Lani je bilo v 555 primerih odkritih in začasno zadržanih nekoliko manj izdelkov kot v preteklih letih, še vedno pa največ ponaredkov odkrijejo v luki Koper. Ponarejeno je različno komercialno blago, med odkritimi ponaredki pa je bilo največ vžigalnikov, praznih CD-jev in DVD-jev, nakita, parfumov, baterij, ur, ročnih torbic in igrač.

Večina ponaredkov pride v zabojnikih z ladjami (Luka Koper) in s pošto (Pošta Slovenije, izpostava Ljubljana), največkrat iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije. Blago, ki prispe v koprsko pristanišče, je večinoma namenjeno prejemnikom v Sloveniji in drugih državah EU-ja (Slovaška, Češka, Madžarska, Avstrija) ter na Hrvaškem in v Črni gori. Ponarejena zdravila prihajajo predvsem iz Indije.

Ne spreglejte