Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
14.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

preiskava TEŠ Uroš Rotnik Alstom

Torek, 14. 10. 2014, 14.02

7 let, 12 mesecev

Termoelektrarna Šoštanj oškodovana za več kot 284 milijonov evrov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tuji dobavitelj, neuradno gre za francoski Alstom, naj bi s poslom v TEŠ pridobil za več kot 284 milijonov evrov premoženjske koristi, medtem ko naj bi si družba iz Ljubljane pridobila tri milijone.

Celjski kriminalisti so po štirih letih končali del preiskav v TE Šoštanj in zaradi sumov oškodovanja družbe ovadili deset oseb, med njimi dva tujca, enega iz Avstrije in enega iz Francije. Med ovadenimi osebami so štirje iz TEŠ, ki jih sumijo dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja in dveh kaznivih dejanj uničenja poslovnih listin.

Pri bloku 5 oškodovanje v višini 365 tisoč evrov Kriminalisti osumljencem očitajo dva sklopa kaznivih dejanj v različnih obdobjih. Osumljeni naj bi od februarja 2006 do januarja 2007 sodelovali oziroma pomagali skleniti ter nazadnje sklenili pogodbo za rekonstrukcijo opreme bloka 5 v skupni vrednosti slaba dva milijona evrov in pol.

S tem poslom naj bi tujemu dobavitelju in gospodarski družbi iz Ljubljane za navidezno svetovanje pridobili premoženjsko korist v višini 365 tisoč evrov.

Pri izgradnji bloka 6 TEŠ oškodovan za kar 284 milijonov Drugi očitek sega v obdobje od avgusta 2006 do oktobra 2009, ko naj bi TEŠ sklenil pogodbo za gradnjo bloka 6. Na podlagi javnega razpisa so osumljenci tujemu dobavitelju, neuradno prav tako Alstomu, pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti 654 milijonov evrov. S tujim dobaviteljem so sklenili več pogodb in javno naročilo, katerega skupna vrednost je nato po besedah kriminalistov neupravičeno narasla na milijardo in 18 milijonov evrov.

Tuji dobavitelj naj bi na tak način pridobil premoženjsko korist v višini slabih 285 milijonov evrov, za kolikor je bila oškodovana TE Šoštanj, gospodarska družba iz Ljubljane pa naj bi za navidezno svetovanje dobila tri milijone evrov. Alstom naj bi iz naslova pogodbe, ki se je spreminjala v škodo naročnika, pridobil 166 milijonov evrov premoženjske koristi, zaradi sprememb eskalacijske klavzule 93 milijonov evrov, z izločitvijo plačane rezervacije pa še 25 milijonov evrov.

Kot je pojasnil Damjan Turk s PU Celje, je dozdajšnja preiskava, ki se je v enem delu končala, trajala štiri leta. "Preiskava je bila otežena tudi zato, ker je ves čas preiskave nemoteno potekala izgradnja bloka 6, kriminalisti pa so pregledali več kot sto tujih in domačih transakcijskih računov, opravili več kot 20 hišnih preiskav in zasegli številne dokumente," je povedal Turk in dodal, da preiskava še poteka.

Hišne preiskave pri Rotniku in Kotarju že leta 2012 Naj spomnimo, da so hišne preiskave na petih naslovih potekale poleti 2012, ko so kriminalisti med drugim obiskali nekdanjega prvega moža TEŠ Uroša Rotnika in podjetnika Petra Kotarja, ustanovitelja družb CEE in SOL International. Mediji so takrat poročali, da naj bi Kotarju Alstom ponudil okoli tri milijone evrov provizije, če bi Francozom uspelo pridobiti posel s TEŠ.

Ne spreglejte