Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
15.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sodba

Petek, 14. 2. 2014, 15.39

8 let, 1 mesec

Sodnemu kurirju, ki je v zameno za denar poskrbel, da so izginili določeni spisi, visoka zaporna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na enotno kazen osem let zapora so obsodili sodnega kurirja Ljubinka Kovačevića, ki je po naročilu in v zameno za denar poskrbel, da je z oddelka za prekrške na okrajnem sodišču izginil spis.

Ljubinku Kovačeviću je obtožba očitala nadaljevano kaznivo dejanje uničenja uradne listine (dokazali so mu uničenje štirih listin, za precej več dokazov niso imeli) in dve kaznivi dejanji jemanja podkupnine v času od oktobra 2004 do februarja 2006. Poleg enotne zaporne kazni mu je sodišče izreklo denarno kazen 2500 evrov, plačati pa mora tudi 1350 evrov, kolikor naj bi bilo protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Na zatožni klopi se je poleg kurirja znašel tudi posrednik Rasim Đogić zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja dajanja podkupnine, ki pa je dejanje priznal in se tako izognil zaporni kazni. S tožilstvom se je namreč dogovoril za eno leto zapora, ki ga bo odslužil z družbenokoristnim delom, in 400 evrov kazni, sodišče ga je tudi oprostilo sodnih stroškov.

Obsojeni trije podkupovalci Po leto in tri mesece zapora pa so si prislužili Boris Bergant, Milan Dorer in Husein Mahmutović, ki jim je obtožnica očitala, da so kurirju v zameno za to, da je poskrbel za izginotje njihovega spisa o prekrških, v katerem so bili spoznani za krive, ker so vozili pod vplivom alkohola, s kazenskimi točkami pa bi jim prenehala veljavnost vozniškega dovoljenja, dali podkupnino. Bergant in Dorer morata plačati še po 1200 evrov, Mahmutović pa 500, prav tako morajo plačati stroške sojenja.

Kovačević je našel tržno nišo Sodnica je ostro obsodila ravnanje četverice (kot rečeno, Đogić je dejanje priznal) in predlagane kazni tožilca celo zvišala. Kot je pojasnila, sodišče sploh ne dvomi o krivdi obdolžencev: "Kovačević, ki je bil kar 20 let zaposlen na okrajnem sodišču, najprej na oddelku za prekrške, je našel pravo tržno nišo, svojo dejavnost pa zelo razširil."

V tem času naj bi namreč izginilo več kot 30 spisov, a je sodišče imelo dokaze le za štiri. Zgodba se je razpletla po tistem, ko je eden od "podkupovalcev", Franci Martinović, Kovačevića posnel na diktafon in s posnetkom odšel k predsednici okrajnega sodišča Vesni Pavlič Pivk. Ta je kurirja takoj prijavila, policija je sprožila preiskavo in angažirala tajnega policijskega delavca z imenom Branko. Akcija se je končala aprila 2009, ko so kurirja prijeli v trenutku prodaje enega od ukradenih spisov.

Specializiran za vinjene voznike "Kovačević se je specializiral za spise tistih, ki so vozili pod vplivom alkohola in jim je grozil odvzem vozniškega dovoljenja. To je nedopustno, saj so bili med njimi tudi poklicni vozniki, in zavržno, glede na to, kakšno škodo povzroča alkohol v prometu. Na roko vam je šla tudi reorganizacija na okrajnem sodišču, saj je bilo stanje kaotično," je navajala sodnica. Poudarila je še, da je imel Kovačević status uradne osebe in je bil pooblaščen za dviganje in prenašanje pošte, deloval pa je na več ravneh.

Tako je Kovačević prek odvetnice uredil, da se je oseba, ki je bila v prekršku, na odločitev pritožila. Na tak način je Kovačević lahko prišel do spisa, saj ga je moral z okrajnega prenesti na višje sodišče.

Sodnica je povedala še, da je Martinčič umrl v prometni nesreče, ko je zletel s ceste, v krvi pa je imel kar 2,6 promila alkohola. "To se lahko zgodi tudi vam, žal pa lahko zaradi vas življenje izgubi še kdo drug," je pojasnjevala sodnica, ki je prepričana, da bodo vsi obdolženi imeli v zaporu dovolj časa za premislek o svojih ravnanjih. Sodba še ni pravnomočna.

Ne spreglejte