Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2014,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SKB rop sodba Dejan Vidmar

Ponedeljek, 7. 7. 2014, 17.38

8 let

Sodba v zadevi SKB: Dejanu Vidmarju 15 let, Sašu Nosetu 14 let, plačati morata milijone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodišče je Dejana Vidmarja obsodilo na 15 let enotne kazni, Sašo Noseta pa na 14 let. Zavarovalnicam in banki bosta morala skupaj vrniti več milijonov evrov.

Obsojena bosta morala Zavarovalnici Triglav plačati milijon in pol evrov, Zavarovalnici Maribor dobrih osem milijonov evrov, SKB banki pa dobrih 66 tisoč evrov. Poleg tega mora Nose plačati še 1,37 milijona evrov kazni, Vidmar pa 1,352 milijona evrov kazni.

Vidmar je sicer za rop SKB dobil 14 let zapora, ker pa je bil junija pravnomočno obsojen na pogojno kazen leta in pol zaradi kraje Groharjevih slik, mu je sodišče zdaj izreklo enotno kazen 15 let zapora.

Vidmar trdil, da so ga na dan ropa operirali v Srbiji Kot je povedala sodnica Polona Herman, ni nobenega dvoma o tem, da sta prav Vidmar in Nose odgovorna za največji rop v zgodovini Slovenije. Vidmar je v preiskavi kategorično zanikal, da bi imel karkoli opraviti s tem ropom, na predobravnalnem naroku pa je svoj alibi na dan ropa poskušal dokazovati s trditvijo, da so ga tistega dne operirali na specialistični kliniki v Beogradu, a je bil po mnenju sodišča njegov zagovor neprepričljiv.

Kot je poudarila sodnica, njegovo prisotnost na kraju dokazujejo najmanj tri biološke sledi. Sodišče je dolgo časa čakalo dokumentacijo od srbskih pravosodnih organov glede klinike v Beogradu, kjer naj bi bil Vidmar na dan ropa operiran. Po mnenju sodišča fotokopija odpustnice, ki jo je vložil Vidmar, ni pristna.

Indična sodba "Pri Sašu Nosetu sicer ne obstaja noben materialni dokaz, obstajajo pa trije indici, ki tvorijo indični krog in kažejo, da je prav on eden od petih storilcev," je povedala sodnica. Za rop SKB so bili poleg Noseta in Vidmarja obdolženi še Radomir Cvijanović, ta je na begu, postopek zoper njega pa so zato izločili, ter še dve neznani osebi.

V obrazložitvi sodbe je sodišče pojasnilo tudi tri indice, ki Noseta povezujejo z ropom. Prvi je ta, da je imel kot varnostnik banke dostop do sefov, tlorisa in gibanja varnostnikov, drugi je, da so se roparji po končanem delu odpeljali z njegovim avtomobilom, pri čemer so ključe vzeli s police, ne da bi kdo vprašal, kje je avto parkiran. Tretji indic pa sta dve sporočili SMS, ki si jih je Nose izmenjal s Cvijanovićem.

Milijonske denarne kazni Za Vidmarja in Noseta je sodišče odredilo podaljšanje pripora zaradi begosumnosti. "Ker nihče ne more obdržati premoženjske koristi, ki si jih pridobi z kaznivim dejanjem, je sodišče odredilo tudi denarne kazni," je povedala sodnica. Ves znesek je razdelila na pet delov, in sicer vsakemu od petih obdolženih po milijon 370 tisoč evrov.

Za Vidmarja je znesek zmanjšan, ker so mu med hišno preiskavo zasegli avtomobil v vrednosti 15 tisoč evrov in 2.900 evrov gotovine. Po končani preiskavi je policija povedala, da so roparji odnesli za več kot 32 milijonov evrov gotovine, med sojenjem pa se je izkazalo, da je šlo za nekaj več kot 16 milijonov evrov.

Milijonski zahtevki zavarovalnic Med preiskavo so Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Maribor in SKB banka priglasili premoženjskopravne zahtevke. Zavarovalnica Triglav je priglasila 1,5 milijona evrov, Zavarovalnica Maribor dobrih osem milijonov evrov, sodišče pa je banki SKB priznalo tudi dobrih 66 tisoč evrov stroškov, ki jih je banka imela zaradi poškodovanih sefov. S premoženjskopravnim zahtevkom v višini 417 tisoč evrov pa je sodišče banko SKB napotilo na pravdo.

"Ob takšni indični sodbi so lahko prebivalci Slovenije zaskrbljeni" Sodišče je za obsojenega Vidmarja odpravilo ukrep začasnega zavarovanja premoženja, zato lahko z njim spet razpolaga. Tožilstvo je s sodbo zadovoljno, zagovornika obsojenih pa se bosta pritožila. Kot je povedal Nosetov zagovornik Gorazd Fišer, gre za tri indice, ki to niso: "Ob takšni indični sodbi so lahko prebivalci Slovenije zaskrbljeni."

Tožilka Žgajnerjeva nasprotno meni, da indične sodbe so in bodo obstajale. Po njenem mnenju so indici tako močni, da sodba ne more biti drugačna kot obsodilna.

V Vidmarjevem čevlju našli sponko Slovenske novice medtem poročajo, da so med petkovim ogledom sefov v Vidmarjevem levem čevlju pod zadrgo našli kovinsko sponko za papir, prirejeno na način, ki bi omogočal odklepanje lisic. Vidmar je na vprašanje, zakaj jo ima, le skomignil in dejal, da ne ve.

Rop SKB banke se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in vlomili v 428 sefov.

Ne spreglejte