SiolNET. Novice Črna kronika
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska policija na lovu za spolnimi zlorabami na internetu

0,41

termometer

Internet | Fotografija je simbolična. | Foto: Guliverimage
Fotografija je simbolična. Foto: Guliverimage

Policija je lani obravnavala 163 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki zajemajo kazniva dejanja spolne zlorabe na internetu. V teh kaznivih dejanjih je bilo 95 žrtev, ki še niso dopolnile 18. leta starosti. Med osumljenci so tudi otroci, teh je bilo lani 59.

Preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj, ki jih sicer zajema 176. člen kazenskega zakonika, zahteva usklajeno delo skupine strokovnjakov iz vrst policije, ki so preiskovalci, strokovnjaki za računalniško preiskovanje in analitiki.

Preiskave so vse bolj kompleksne

V preiskavah je treba obdelati številne podatke in obsežno slikovno gradivo, tudi po nekaj tisoč fotografij, več ur videoposnetkov in drugih podatkov, so za STA navedli na policiji pred dnevom varne rabe interneta, ki bo v torek in bo v Sloveniji osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin.

Preiskave so po navedbah policije iz leta v leto bolj kompleksne in zahtevne, saj storilci uporabljajo vrsto orodij in aplikacij za zakritje sledi.

Starši morajo dati otroke seznanjati z nevarnostmi

Kot so poudarili, sta glede na to zelo pomembna preventiva in ozaveščanje. Starši morajo dati otrokom zgled, jih seznanjati z nevarnostmi, jih voditi, nadzorovati in se pogovarjati z njimi, ker bodo le tako dosegli, da jim bodo otroci zaupali morebitno neprijetno izkušnjo.

Otroci pa se morajo zavedati pomena varovanja osebnih podatkov. Zavedati se morajo, da so na internetu tudi osebe, ki jim želijo škoditi, in se naučiti, da so nezaupljivi do neznanih oseb na internetu. Vedeti morajo, da je tisto, kar objavijo na internetu, skoraj nemogoče odstraniti in da ne smejo drugemu storiti nič takega, za kar ne želijo, da bi drugi storili njim.

Gary Glitter Trendi Pedofilskega glasbenika izpustili iz zapora po polovici prestane kazni Novice V jezeru našli truplo štirinajstletnice, ki si je dopisovala s pedofilom Hrvaška policija, marica Novice V Rovinju spet pedofil, tokrat gole otroke snemal 81-letni Norvežan #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin