SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska ladja že tri tedne ujeta v Alžiriji

2

termometer

Ladja Istra koprskega podjetja Euroshipping naj bi bila že skoraj tri tedne ujeta v alžirski luki Bedžaja. 11-članski posadki je gorivo že pošlo, zdaj pa jim zmanjkuje še zalog vode in hrane.

Ladja naj bi bila v Alžiriji ustavljena zaradi neplačanega računa za gorivo. Posadka, ki jo sestavljajo hrvaški, srbski, črnogorski in gruzijski mornarji, dovoljenja Alžirije za izkrcanje nima, slovenski lastnik Bogdan Glavina pa je dobesedno poniknil in ne odgovarja na klice, poroča spletni portal MMC.

Že 18 dni le na testeninah Član posadke Petar Perović je za hrvaški Glas Istre povedal, da posadka že 18 dni je le testenine. Imeli naj bi le še kruh, vodo, paradižnik in nekaj konzerv, Glavina se jim ne oglaša na telefon, pomoč pa so iskali že pri "vseh mogočih institucijah". Po vrsti klicev na številko Glavine se je nekdo le oglasil, a je zatrdil, da ni Glavina, niti ni iz omenjenega podjetja, da pa je seznanjen s položajem v Alžiriji in da je poročanje medijev napačno, saj naj bi tovor že izkrcali, za ljudi pa da ne ve.

Ker so v igri hrvaški mornarji, je stik s posadko navezalo hrvaško veleposlaništvo v Alžiriji. S položajem naj bi bil seznanjen tudi hrvaški sindikat pomorščakov, a za zdaj niso prejeli uradne prošnje za pomoč pri vrnitvi v domovino. Glavni tajnik sindikata Predrag Brazzoduro je povedal, da tudi konkretnega odgovora od hrvaških članov posadke, kaj lahko storijo zanje, niso prejeli.

Posadka že od januarja brez plač Brazzoduro meni, da bi jim morali najprej zagotoviti gorivo za plovbo do Kopra, a dvomi, da bi bilo to dovolj. Povedal je še, da ima hrvaški sindikat pomorščakov že dolgo težave s kapitanom ladje Glavino, ki da sklepa sumljive posle s posadko, jih ne plačuje pravočasno in podobno. Posadka Istre naj bi bila brez plač že od januarja.

Za nameček pa naj bi bila v težavah še druga ladja Euroshippinga, Padna. Kot so v objavi zapisali v hrvaškem sindikatu pomorščakov, naj bi Padna v ladjedelnici v Kraljevici že več mesecev čakala na obnovo zapadlih dokumentov. Posadka ladje naj bi zadnjo plačo prejela februarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin