SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Senica nič več med pridržanimi (FOTO in VIDEO)

2

termometer

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v okviru predkazenskega postopka preiskali 18 lokacij, tudi posestvo Bužekijan in začasno pridržali štiri osebe.

Poleg odvetnika Mira Senice, njegove hčerke Maruše Senica in Olge Zaviršek so po poročanju medijev pridržali tudi Blanko Muster in opravili hišno preiskavo pri Ediju Bužekijanu. NPU je v Ljubljani, Kopru in Celju izvedel 18 hišnih preiskav zaradi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Po neuradnih informacijah naj bi bile preiskave povezane z gradnjo posestva Bužekijan in nepravilnostmi v Vegradu. V preiskavi zlorabe položaja in pranja denarja je ena izmed hišnih preiskav potekala tudi pri odvetniku Senici.

Po poročanju POP TV in TV Slovenija, je Blanka Muster, ki je bila leta 2007 direktorica posestva Bužekijan, istega leta s takratno direktorico Vegrada Hildo Tovšak podpisala pogodbo, vredno 1,35 milijona evrov. Uradno je Vegrad plačal svetovanje in pomoč pri nakupu podjetja Delamaris, ki ga je gradbinec pripojil leta 2007 za 13,5 milijona evrov. Porodila pa so se vprašanja, ali ni morda Vegrad plačal nekaj drugega in ne tistega, kar je bilo zapisano v sami pogodbi.

Podjetje Bužekijan je iz zgodbe s svetovalno pogodbo namreč iztisnilo zase 1,35 milijona evrov. POP TV je poročal, da naj bi Blanka Muster izdala lažni račun, denar pa prenakazala kot posojilo tajnici Olgi Zaviršek, ta pa Maruši Senica. Slednja naj bi potem plačala kupnino za nepremičnino na Obali, ki jo je Senica potem zastavil za posojilo pri Hypo banki. Denar je bil po poročanju POP TV torej namenjen Senici, čeprav ni bil nakazan na njegov račun.

Ali je sploh šlo za svetovanje ali pa za navadno provizijo, bo pokazala preiskava. Po navedbah POP TV je Blanka Muster tista, ki je bila zastopnica več podjetij, ki naj bi bila v lasti Mira Senice.

Po poročanju TVS, so kriminalisti hišne preiskave izvajali tudi pri Ediju Bužekijanu. Nekaj po poldnevu se je na posest pripeljalo deset preiskovalcev NPU. Bužekijan je kmetovalec iz Lucije in prvotni lastnik posesti, kjer je postavljena sporna kmetija. Bužekijan je nato prek vrste lastniških poslov izstopil iz lastništva omenjene kmetije, lansko poletje pa znova postal lastnik omenjene posesti, sta poročali televiziji.

Kriminalisti naj bi po navedbah televizije iskali tudi nekdanja župana in županjo Izole, Tomislava Klokočovnika in Bredo Pečan. Hoteli so jima postaviti vprašanja glede podeljevanja dovoljenja za gradnjo omenjene kmetije, a sta bila oba nedosegljiva.

S kaznivimi dejanji gospodarske kriminalitete, v zvezi s katerimi so danes potekale hišne preiskave, je bilo povzročeno za več kot milijon evrov škode, je v izjavi za medije dejal vodja preiskave NPU Robert Slodej.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin