Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
18. 3. 2014,
7.47

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Darko Šarić aretacija

Torek, 18. 3. 2014, 7.47

5 let, 4 mesece

Šarić se je brezpogojno predal v Latinski Ameriki (foto in video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za aretacijo narkokralja Darka Šarića je zaslužnih več obveščevalnih služb, med njimi tudi slovenska. Skrival se je v Latinski Ameriki. Da bi preprečil prelivanje krvi, se je brezpogojno predal.

Na opoldanski novinarski konferenci je srbski pravosodni in policijski vrh pojasnil nekaj okoliščin glede aretacije Darka Šarića. Srbski minister za notranje zadeve Nikola Selaković je med drugim dejal, da je pri iskanju Šarića poleg CIA sodelovalo še več tujih obveščevalnih služb, med katerimi je omenil tudi slovensko Sovo.

Aretacijo pripravljali devet mesecev in pol Srbska obveščevalna služba BIA je aretacijo pripravljala devet mesecev in pol. Ko so odkrili lokacijo skrivanja na področju Latinske Amerike in je ubežniku postalo jasno, da se prijetju ne bo več mogel izogniti, je Šarić sam kontaktiral srbske oblasti in izrazil pripravljenost na predajo.

Selaković je zatrdil, da je bila predaja mirna in prostovoljna, pred tem je želel le vzpostaviti stik s svojo materjo, sinom in odvetnikom. O podrobnostih na tiskovni konferenci niso želeli govoriti, saj je na begu še vedno 18 članov njegovega klana.

13 obtožnic Proti Šariću je trenutno vloženih 13 obtožnic, ki se nanašajo na pranje denarja in proizvodnjo drog. Samo v Srbiji je opral okoli 22 milijonov evrov.

43-letni Šarić, ki velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z drogo na Balkanu, je bil aretiran v usklajeni akciji državnih organov Srbije in Črne gore, ki sta jo vodila ministra za pravosodje Nikola Selaković in Duško Marković, navaja srbski Blic.

Sodišče odredilo 60 dni pripora O Šarićevi aretaciji bo danes na izredni seji razpravljala srbska vlada. Po poročanju srbskih medijev bi Šarić že 24. marca lahko sedel pred sodnika, ko se bo nadaljevalo sojenje članom njegovega klana.

Posebno sodišče v Beogradu, kjer so Šarića zaslišali, je zanj zaradi begosumnosti in drugih razlogov odredilo pripor. Kot so sporočili s sodišča, pripor traja do nadaljnje odločitve sodišča oziroma največ 60 dni.

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je v preteklosti večkrat napovedal aretacijo Šarića, nazadnje minuli teden med kampanjo pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je nato slavila njegova Srbska napredna stranka.

Po akciji Balkanski bojevnik se je za njim izgubila vsaka sled Šarićevo ime se je v javnosti prvič pojavilo pred petimi leti, ko je bil povezan s primerom, v katerem je urugvajska policija v pristanišču Santiago Vasquez zasegla 2,8 tone kokaina na jahti Maui, ki je plula pod britansko zastavo.

Takrat sta bila aretirani dve osebi, Urugvajec in Srb, ki sta poskušala preložiti kokain z jahte na čezoceansko ladjo, katere končni cilj je bila zahodna Evropa.

Drogo so zasegli v okviru skupne akcije Balkanski bojevnik ameriške agencije za boj proti drogam DEA, srbske obveščevalne službe BIA in urugvajske policije.

Za Šarićem so se takrat izgubile vse sledi, za njim je bila januarja 2010 razpisana mednarodna tiralica, so pa v Srbiji prijeli večje število njegovih sodelavcev, ki jim med drugim sodijo zaradi pranja denarja, zasluženega s trgovino z drogo.

Za likvidacijo srbskih funkcionarjev namenili 30 milijonov evrov Beograjski Pres je poročal, da so Šarić in člani njegovega klana v začetku leta 2010 naredili načrt likvidacije najvišjih funkcionarjev Srbije, operativnih članov srbske policije in članov srbske obveščevalne službe BIA. Za zbiranje informacij o osebah, ki delajo na akciji Balkanski bojevnik, njihovo zastraševanje, priprave in končne likvidacije naj bi namenili 30 milijonov evrov.

Obsojen že kot mladoletnik Šarić je bil rojen 21. oktobra 1970 v črnogorskem Plevlju. Na tamkajšnjem občinskem sodišču je bil že šestkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj, med drugim zaradi nedovoljenega posedovanja orožja in eksplozivnih materialov. Prvič je bil kot mladoletnik obsojen leta 1988, ko mu je bil odrejen strožji starševski nadzor.

Slovenski del narkokartela naj bi vodil Tošić V slovenskem delu akcije Balkanski bojevnik je bilo aretiranih 17 oseb, med njimi Dragan Tošić, ki naj bi vodil slovenski del Šarićevega narkokartela. Ljubljansko okrožno sodišča je novembra 2012 štiri obtožene spoznalo za krive, ostale pa oprostilo, med njimi tudi Tošića. Višje sodišče je novembra lani odredilo, da se sojenje oproščenim ponovi.

Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, ki bo v drugo vodila sojenje, je predobravnavne naroke v tej zadevi razpisala za 2., 3., 4., 9., 10., 11. in 16. junij, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Sprva je sicer bilo napovedano, da se bo zadeva na prvo stopnjo vrnila šele konec leta.

Ne spreglejte