Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izsiljevanje Barack Obama

Četrtek, 8. 12. 2011, 8.30

8 let

Rod Blagojevich obsojen na 14 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji guverner ameriške zvezne države Illinois Rod Blagojevich bo moral 16. februarja na prestajanje 14-letne zaporne kazni, ki mu jo je izrekel zvezni sodnik James Zagel.

Spoznan za krivega 18 kaznivih dejanj Roda Blagojevicha sta dve poroti spoznali za krivega 18 kaznivih dejanj, med drugim izsiljevanja.

Potem ko je sodnik James Zagel prvega dne zaslišanj o izreku kazni v torek kot absurdne zavrnil trditve obrambe, da je bilo Blagojevichevo izsiljevanje, ki so ga posnele prisluškovalne naprave zvezne policije FBI, posledica manipulacij njegovih sodelavcev, je postalo jasno, da se z zanikanjem krivde Blagojevichu ne bo uspelo izmuzniti visoki kazni.

Vztraja, da nikoli ni nameraval kršiti zakonov Blagojevich v sredo ni več lagal in je skrušeno povedal, da sprejema odločitev porote. Dejal je, da mu je zdaj izjemno žal za vse napake, ki jih je zagrešil spričo lastne neumnosti, kljub temu pa je vztrajal, da nikoli ni nameraval kršiti zakonov.

Sodnik Zagel je nato dejal, da mu porota ni verjela, ne verjame pa mu niti on. Sodnik je pohvalil to, da je Blagojevich prevzel odgovornost za svoja dejanja, a dodal, da to zločinov ne zmanjšuje. Čeprav je storil tudi kaj dobrega za prebivalce Illinoisa, ga je vedno najbolj skrbelo to, kako bo položaj guvernerja uporabil v lastno korist.

Zvezni tožilec Reid Schar je prav tako trdil, da je Blagojevich najprej iskal koristi zase, je nenehno lagal o vsem in je nagnjen k neverjetnim manipulacijam.

Poskušal prodati senatni sedež Baracka Obame 55-letnega potomca srbskih priseljencev v ZDA so aretirali decembra 2008, ker je skušal prodati senatni sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame. FBI ga je že dlje časa preiskoval zaradi drugih primerov korupcije, posnetki barantanja za imenovanje Obamovega začasnega naslednika v zveznem senatu pa so postopek le pospešili.

Po aretaciji Blagojevich najprej ni hotel odstopiti s položaja guvernerja in ga je moral odstaviti državni kongres. Pred tem je v zvezni senat celo poslal temnopoltega demokrata Ronalda Burrisa, ki so ga v Washingtonu sprejeli s stisnjenimi zobmi, ker so se bali obtožb o rasizmu. Burris se je po dveh letih upokojil.

Blagojevich obsojen na doslej najvišjo kazen za politično korupcijo Blagojevich je vseskozi trdil, da je povsem nedolžen, in na prvem sojenju se je skoraj izmazal, saj se je porota uspela poenotiti le pri eni od 24 točk obtožnice. Spoznala ga je krivega laganja preiskovalcem. Na drugem sojenju ga je porota spoznala za krivega še 17 kaznivih dejanj.

Sodnik mu je izrekel najvišjo kazen za politično korupcijo, ki jo je doslej dobil kak guverner Illinoisa. Od 70. let prejšnjega stoletja so sicer pred njim v zapor šli kar trije.

Blagojevich se bo najverjetneje pritožil, vendar to odhoda na prestajanje kazni ne odloži. Preden bo lahko zaprosil za pogojni izpust, bo moral po zakonu odsedeti najmanj 85 odstotkov kazni.

Ne spreglejte