Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 9. 2014,
12.25

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gordana Stojiljković Robert Tomas Zavašnik lipa tragedija

Torek, 23. 9. 2014, 12.25

4 leta, 8 mesecev

Robert Tomas Zavašnik pojasnjuje, zakaj je pobegnil pred roko pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najbolj znani slovenski ubežnik pred roko pravice Robert Tomas Zavašnik še vedno ne priznava krivde za tragedijo in pojasnjuje, kako je sistem kriv za smrt deklet, ne pa on.

Robert Tomas Zavašnik, nekdanji direktor diskoteke Lipa, pred katero so na predbožični večer leta 2005 tragično umrla tri mladoletna dekleta, je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi povzročitve splošne nevarnosti obsojen na pet let zapora.

A Zavašnik kazni nikoli ni odslužil. Namesto da bi junija 2009 odšel v zapor, je pobegnil. Na begu je bil pet let, letos v začetku junija pa je kazen zastarala. Zavašnik se je v Slovenijo vrnil kot popolnoma svoboden človek.

"Glavni razlog za beg je bilo dejstvo, da se ne počutim krivega," je za Planet Siol.net spregovoril Zavašnik. Po njegovem mnenju sodišče ni hotelo upoštevati njegovih dokazov. "Bil sem direktor na papirju, a dogodka nisem organiziral jaz," pojasni, zato ne razume, zakaj se je v postopku znašel samo on.

Kriv je sistem "Tragedijo obžalujem, verjemite, bil sem popolnoma v šoku, hudo mi je za umrla mlada dekleta in njihove svojce," pove. Po njegovem mnenju bi lahko krivdo za tragedijo iskali v sistemu, okrca tudi policiste, ki so na kraj dogodka kljub 45 klicem na intervencijsko številko prišli zelo pozno. "Policisti so slišali, da gre za vpitje, a so mislili, da gre za pretep, v smislu, naj se stepejo do konca, potem pa bomo prišli," pojasni svojo plat zgodbe in doda, da so namesto intervencije pred Lipo precej časa čakali na okrepitve pri ovinku, ki iz Tacna pelje v Spodnje Pirniče.

"Poglejte, kako se je stvar razpletla v Berlinu, kjer je na prireditvi Love parade umrlo 21 ljudi. Tam so v preiskavo vključili tudi odgovornost države. Lipa je delovala sedem let z vsemi potrebnimi dokumenti, vedno smo imeli najmanj štiri varnostnike. Tožilec pa je v mojem primeru ugotovil, da je bil tistega večera tam samo en varnostnik, čeprav se na videoposnetku vidi, da jih je bilo sedem," ne razume Zavašnik.

Zaman opozarjal odgovorne Najmanj dve leti pred dogodkom, doda, je policiste opozarjal glede problematike varnosti. "Vsakič znova, ko so na primer komu vlomili v avtomobil, sem policiste opozarjal, da nekaj ni v redu, a sem naletel na gluha ušesa. Običajno so mi odgovorili, da se oni s tem ne bodo ukvarjali, ker so končali delo," zatrjuje. Ko so tistega večera policisti prišli pred lokal, so se najprej odločili, da bodo spraznili lokal, čeprav se je tragedija zgodila zunaj.

"Na silo so jih iz vseh kotov porivali iz lokala skozi ena vrata, čeprav ima lokal štiri evakuacijske poti. Nastal je pritisk tako od zunaj kot od znotraj, obiskovalci so se me seboj pomešali … Kup napak so storili," je prepričan.

Opozori tudi na dejstvo, da v tujini že zakonodaja preprečuje, da bi nočne klube ali lokale lahko obiskovali mladoletniki: "Pri nas tega ni, če bi bilo, bi bil potreben tudi nadzor določenih inšpekcijskih služb."

Zavašnik: Vsak zapor je lažji kot beg Kot pravi, je bilo v Lipi vsak podaljšan konec tedna od 700 do tisoč ljudi, tistega večera pa je bil že v zgodnjih urah, okoli 21. ure, lokal poln, pred vrati pa še vsaj 500 ljudi. "Takšne preobremenitve v tako zgodnjih urah v sedmih letih nikoli ni bilo," pojasni in doda, da je pozneje izvedel, da je bila v nekem drugem lokalu tistega večera podobna zabava.

Kaj je počel pet let na begu, kje se je skrival, s čim se je preživljal, ali je imel stike z domačimi ("Nobenemu staršu ni preprosto, vsak si želi, da bi družina ostala skupaj."), kako človek prenese pet let čuječnosti oziroma strahu pred tem, da te bodo nekje prijeli? "Ne bom odgovarjal. Lahko povem le to, da je bila to moja najtežja odločitev. Vsak dan je bil isti, moje vsakodnevno delo je bila skrb," pove Zavašnik.

"Tega ne bi ponovil. Vsak zapor je lažji kot beg, to vam lahko povem, saj sem bil tri mesece po tragediji v priporu," pravi Zavašnik in doda, da je bila odločitev za beg sprejeta hitro. "Ali je bila prava ali ne, ne vem. Tako sem se odločil. Pet let se ti vleče kot 50 let," pravi ubežnik.

Še en kazenski postopek Zoper Zavašnika sicer teče še kazenski postopek, v katerem je bila v času, ko je bil na begu, na leto dni zapora obsojena njegova mama Milena Zavašnik, njega pa so iz postopka začasno izločili.

Obtožnica Zavašniku kot direktorju podjetja Roto očita zatajitev. Prek lizinške pogodbe sta z Mileno Zavašnik namreč leta 2005 najela nekaj strojev, ker pa lizinga nista odplačala oziroma predmetov nista vrnila, jima tožilstvo očita, da sta si protipravno prilastila 112 tisoč evrov.

Podjetje Roto je namreč med decembrom 2003 in decembrom 2005 sklenilo pogodbe za financiranje strojev, nato pa lizinški hiši Hypoleasing nehalo plačevati obroke. Ko je Hypoleasing novembra 2008 zahteval vrnitev polpriklopnika in strojev, jih nista vrnila. Gre za priklopnik, stroj za brizganje plastike in dodatno opremo.

Ne spreglejte