SiolNET. Novice Črna kronika
7,54

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prvi odziv podjetja Fragmat: škoda je ogromna, kaj bo s 40 delavci? #foto #video

7,54

termometer

Požar v podjetju Fragmat, Podskrajnik pri Rakeku
Škoda v podjetju Fragmat se bo verjetno merila v več devet milijonih evrov. Foto: STA

"Objekt je praktično v celoti uničen, proizvodnja seveda ustavljena. Ocen še nimamo, a škoda je ogromna," nam je v prvem odzivu po včerajšnjem požaru v podjetju Fragmat TIM v Podskrajniku pri Rakeku dejal Dušan Žužek, sicer prvi finančnik podjetja. Sedem let star proizvodni obrat, v katerem so imeli proizvodnjo izolacijskih materialov, razvoj in skladišče, je pogorel do tal.

Novinar: Vitomir Petrović. Video: Planet.


požar Rakek Novice Požar pri Rakeku: kriminalisti ne izključujejo morebitne človeške napake #foto #video

V podskrajniški enoti podjetja Fragmat TIM dela okrog 40 ljudi, ki so danes ostali doma, zdaj pa v podjetju razmišljajo, kaj z njimi. Med drugim je v igri selitev na eno od drugih lokacij. Fragmat TIM ima enoti še v Laškem (tu je tudi sedež) in Ljubljani, skupno pa zaposluje okrog 250 ljudi.

Poročilo policije: "Kljub hitremu interveniranju interventih služb, je po prvih podatkih industrijski objekt zgorel v celoti, prav tako delovni stroji v notranjosti. V požaru je zgorelo več ton izolacijskega materiala. Materialne škode, ki je nastala v požaru, ta trenutek ni mogoče oceniti, je pa velika." Poročilo policije: "Kljub hitremu interveniranju interventih služb, je po prvih podatkih industrijski objekt zgorel v celoti, prav tako delovni stroji v notranjosti. V požaru je zgorelo več ton izolacijskega materiala. Materialne škode, ki je nastala v požaru, ta trenutek ni mogoče oceniti, je pa velika." Foto: STA

Več deset milijonov evrov škode?

Kaj bo s proizvodnjo na lokaciji pri Rakeku, še ni mogoče reči, tudi višine škode po besedah finančnega direktorja Fragmat TIM Dušana Žužka še ni mogoče določiti. Verjetno pa se bo merila v več deset milijonih evrov.

Pred sedmimi leti je podjetje Fragmat namreč v izgradnjo obrata za proizvodnjo izolativnega materiala v Podskrajniku vložil 20 milijonov evrov. Ta je zdaj pogorel v celoti, skupaj z delovnimi stroji, cerkniški župan Marko Rupar pa je po poročanju STA danes dejal, da je zgorelo še za pet milijonov evrov repromateriala in izdelkov.

Obrat je po besedah Žužka zavarovan.

Premier Marjan Šarec, ki je zjutraj obiskal pogorišče in govoril tudi s predstavniki podjetja, je med drugim dejal, da je "za lastnika to zelo tragičen dogodek, saj je bila to najmodernejša tovarna za izdelavo izolativnega materiala".

Fragmat TIM je osrednje podjetje skupine Fragmat v večinski lasti Franca Žgajnerja. Leta 2017 (za lani še ni podatkov) je podjetje ustvarilo 36,5 milijona evrov prihodkov, kar je približno dve tretjini prihodkov celotne skupine. Ta obsega še nekaj manjših podjetij v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.

Požar je gasilo 300 poklicnih in prostovoljnih gasilcev. Požar je gasilo 300 poklicnih in prostovoljnih gasilcev. Foto: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica

Požar na Rakeku Novice Velik požar pri Rakeku pod nadzorom #foto #video

Tehnična, morda človeška napaka?

Vzrok požara še ni znan. Kot pravi Žužek, še ugotavljajo, ali je bil vzrok za požar tehnična ali morda človeška napaka. Tu omenimo, da je bilo v času požara v objektu pet delavcev (vsi so se pravočasno rešili).

Vzrok požara še ni znan. Do zdaj je znano, da je najprej zagorelo na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur. Vzrok požara še ni znan. Do zdaj je znano, da je najprej zagorelo na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur. Foto: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica

Cerkniški župan Rupar je povedal, da je najprej zagorelo na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur.

Tudi o morebitnih vplivih na okolje je Žužek za zdaj dejal le, da prve analize pristojnih kažejo, da teh ni bilo, a da je še prezgodaj govoriti. "Počakajmo na izsledke raziskav," pravi. Kot pišemo v članku , naj bi bile izsledki podrobnejših analiz zraka in vode znani danes.

Novinar: Igor Krmelj. Video: Planet.


 

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • cuota / 14.06.2019. ob 14:44 +4 - 1

  Delavci v republiki Sloveniji sploh niso več pomembni,saj po zagotovilu g.Tanje Skaza,osebni dohodek ni prioriteta dela...po novem je pomembna pripadnost klanu v fabriki oz.biti všečen delodajalcu,tudi če so otroci zaposlenih anoreksični....

  +4 - 1
 • Jes / 15.06.2019. ob 10:46 +1 0

  @cuota: Kot vedno jemlješ izjave iz konteksta, samo zato, da blatiš uspešne ljudi in se tako sam v svoji življenjski bedi boljše počutiš. Pravi Butalec. V podjetju Skaza so povedali tole: "To, da se nekdo zaveda, da delavec ni zgolj strošek, pač pa da predstavlja pomemben kapital, v katerega je treba vlagati in ga poslušati, je zelo pomembno.". Poleg tega so tudi povedali, da bodo, poleg uvedbe 6 urnega delovnika, povišali plače. Najnižja neto plača v podjetju bo tako znašala 1000 evrov.

  +1 0
 • galvanizer28 / 15.06.2019. ob 18:33 0 0

  Takšno govorjenje in pisanje je čenčanje ki ne pove ničesar .Popolnoma nejasno je kdo za tem stoji in da se izplača ker ta smetišča gorijo eno za drugo kar je težko verjeti da gre za samovžige temveč za računico.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin