Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2011,
15.16

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sodišče Lucija

Četrtek, 18. 8. 2011, 15.16

5 let, 1 mesec

Prijatelj roparjev se je zahvalil, ker policisti niso streljali nazaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijanoma, ki sta v torek oropala bančno poslovalnico v Luciji, je koprski preiskovalni sodnik zaradi begosumnosti odredil pripor.

"Mladeniča izhajata iz delavnih družin"

Odvetnik enega od roparjev je pojasnil, da bodo najverjetneje priznali kaznivo dejanje ropa, glede obtožbe poskusa umora pa bodo poskušali dokazati, da nista streljala na policiste, ampak v zrak.

Policija je ob izteku 48-urnega roka pred preiskovalnega sodnika popoldne privedla Mattio Zambettija in Eugenia Russa, ki ju je v torek popoldne policija zajela ob koncu obsežne policijske akcije na Obali.

Tržaški odvetnik Roberto Corbo je sicer opozoril, da mladeniča izhajata iz delavnih družin: "To so delavci, ki imajo pekarne in se zbujajo ob šestih zjutraj." Potrdil je, da so v hišni preiskavi pri Russu našli 3,5 grama kokaina.

Prijatelj se je opravičil za njuna dejanja Na sodišče so prišli tudi sorodniki obeh roparjev. Družinski prijatelj se je v kratki spontani izjavi medijem opravičil za dejanja mladeničev. Povedal je, da sta pridna fanta, ki oba delata in nista bila nikoli zaprta ali obtožena česar koli.

Zato tudi ne morejo razumeti, kako sta lahko zagrešila takšno dejanje. Po besedah omenjenega družinskega prijatelja sta jim Russo in Zambetti povedala, da gresta v Slovenijo na počitnice. Sicer se je ob tej priložnosti v imenu obtoženih in njunih družin opravičil za preplah, ki sta ga povzročila, ter zahvalil policiji, da ni odgovorila na streljanje s streljanjem.

Corbo je ob tem opozoril na profesionalnost slovenskih organov, saj si v teh primerih tragedije sledijo ena drugi.

Iz banke naj bi odnesla 160.000 evrov Na novinarski konferenci policijske uprave Koper so sicer podali podrobnosti ropa in policijske akcije, ki je pripeljala do priprtja Italijanov. Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič ni mogel razkriti zneska, ki sta ga roparja odtujila. Po poročanju današnjih Primorskih novic pa naj bi Italijana iz banke odšla s 160.000 evri.

Več deset let zapora?

Italijana, pri katerih so ob aretaciji našli avtomatsko strelno orožje in več nabojev, bodo obtožili kaznivega dejanja ropa, za kar je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora kot tudi kaznivega dejanja poskusa umora, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora. Poleg tega bosta obtožena nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, za kar je predvidena kazen od šestih mesecev do petih let zapora, ter zaradi uporabe ukradenega motorja, ki sta mu zamenjala registrsko tablico, še kaznivega dejanja prikrivanja, za kar pa je zagrožena le denarna kazen.

Kot je pojasnil Jurič, sta Italijana po doslej zbranih podatkih najela kombi, v katerem sta peljala tudi ukradeni motor. Kombi sta zapustila v Miljah in prišla v Portorož dan pred ropom. Domnevno sta pred zločinom prespala na portoroški plaži.

Letos že trikrat streljali na policiste

Direktor koprske policijske uprave Božidar Štemberger je sicer navedel, da so letos v Sloveniji že trikrat streljali na policiste, pri čemer zadnji primer ni vštet. Opozoril je, da je zaradi prepovedi novih zaposlovanj v javni upravi ob hkratnem upokojevanju policistov na terenu čedalje manj mož, pa tudi njihova oprema je iz leta v leto bolj stara in s tem manj učinkovita.

Aleš Kegljevič z Generalne policijske uprave pa je poudaril, da je letos prišlo do statističnega porasta bančnih ropov, kar gre povezati tudi z delovanjem mednarodnih kriminalnih združb. Policija je v letošnjem letu samo do zdaj obravnavala 10 ropov bank oziroma hranilnic ter 12 ropov pošt.

Ne spreglejte