Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
10.30

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2014, 10.30

7 let

Pridržani Janez Zemljarič naj bi bil že na prostosti (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
NPU je opravljala hišne preiskave glede poslov UKC Ljubljana z operacijskimi mizami. Po neuradnih informacijah so preiskovali podjetje Janeza Zemljariča, ki naj bi ga kriminalisti tudi pridržali.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je opravljal hišne preiskave glede poslov UKC-ja Ljubljana z operacijskimi mizami. Hišne preiskave so po neuradnih informacijah potekale tudi v WTC-ju, kjer ima sedež podjetje Janeza Zemljariča Eti-Par, in na njegovem domu ter tudi v prostorih podjetja Medicoengineering, poroča MMC.

Medicoengieneering: pri nas ni kriminalistov Kriminalisti naj bi iskali dokaze sume, da je pri poslih z ljubljanskim UKC-jem prišlo dogovarjanja in prehodnega favoriziranja Medicoengineeringa. V posel naj bi bil vpleten tudi Zemljarič, ki naj bi se dogovarjal z vodstvom UKC-ja oziroma z njegovim direktorjem Simonom Vrhuncem glede cene in s tem izločil iz posla vse druge dobavitelje.

Vrhunec odločno zanika, da bi Zemljarič kakor koli vplival na potek postopkov in odločitev glede poravnave s podjetjem Medicoengineering. Vrhunec v današnji pisni izjavi navaja, da je bila vsebina pogodbe iz 2002 taka, da je dobavitelj 10 let ostal lastnik teh operacijskih miz, UKC Ljubljana pa je moral mize odplačevati v mesečnih obrokih. Ves ta čas je bil dobavitelj dolžan operacijske mize tudi vzdrževati. Poudarja, da pri razpisu in podpisu pogodbe leta 2002 ni sodeloval, na osnovi zbranih dejstev in dokumentov pa je prepričan, da je bil sklenjen posel leta 2002 za UKC Ljubljana škodljiv.

V podjetju Medicoengieneering so zatrjevali, da se pri njih ni izvajala nobena preiskava in da imajo popolnoma običajen delavnik. Telefonska številka Janeza Zemljariča je bila nedosegljiva, v podjetju Eti-Par pa se na klice niso odzivali.

Zemljarič naj bi ne bil več pridržan Pridržanje osebe, ki je bila pridržana med današnjimi preiskavami, je bilo odpravljeno, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi (GPU). Po poročanju medijev naj bi šlo za Janeza Zemljariča. Ena hišna preiskava medtem še poteka, so še povedali na policiji.

Današnje aktivnosti so del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov oziroma posameznih javnih zdravstvenih zavodov. Preiskava poteka v smeri utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Preiskovalci na območju Policijske uprave Ljubljana so opravljali preiskave na petih naslovih, v okviru katerih so preiskovali poslovne in zasebne prostore, kjer so iskali materialne dokaze in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Pridržani je osumljen napeljevanja h kaznivem dejanju. Odgovorna oseba javnega zavoda, šlo naj bi za UKC Ljubljana, je zlorabila položaj. Preiskava na podlagi sodnih odredb je potekala na treh naslovih pravnih in dveh fizičnih oseb. Zbiranje obvestil poteka v zvezi s sumom kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Gre za nadaljevanje preiskav iz septembra lani in aprila letos, ko je NPU izvajala preiskave v UKC Ljubljana in Medicoengeeniringa.

Z dosedanjim zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da je odgovorna oseba javnega zavoda v letu 2011 zlorabila zaupanje pri opravljanju gospodarske dejavnosti. S tem, da je sklenila sodno poravnavo z enim izmed dobaviteljem medicinske opreme. Sodni spor sicer poteka že od leta 2009. Spor temelji na ugotovitvah notranje revizije, ki jo je izvedel javni zavod, na ugotovitvah revizij Računskega sodišča in na podlagi ugotovitev sodno zapriseženega izvedenca.

Slodej: Pričakujem, da bomo prišli še do kake druge zadeve Kot je v današnji izjavi za medije pojasnil vodja preiskave Robert Slodej, je šlo pri današnjih hišnih preiskavah za nadaljevanje preiskav, ki so jih začeli že septembra lani. V aprilskih hišnih preiskavah pa so prišli do informacij, na podlagi katerih so sprožili današnje preiskave.

"Z našimi preiskavami smo se lotili v letu 2011 in gremo nazaj v času. Ali bomo prišli tudi do sumov kaznivih dejanj v prvotni pogodbi, je stvar nadaljnje preiskave," je pojasnil. Pričakuje, da bodo v nadaljevanju preiskav prišli še do kake druge zadeve.

Z revizijami je ugotovljeno, da je v povezavi s pogodbo, ki je bila z javnim zavodom sklenjena leta 2002, nastala premoženjska škoda v višini 1,6 milijona evrov.

Po ugotovitvah NPU je do sodnega spora prišlo po dogovarjanju dveh izmed osumljenih oseb. Odgovorna oseba javnega zavoda je pristala na sodno poravnavo v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila podana v eni drugi zadevi, je pa vezana na javni zavod in javno naročilo. Sodna poravnava v višini 500 tisoč evrov je bila dosežena na predlog dobavitelja medicinske opreme. Razlika med nastalo premoženjsko škodo in doseženo sodno poravnavo tako znaša 1,1 milijona evrov, ki je nastala v škodo javnemu zavodu.

Ne spreglejte