Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 9. 2014,
17.17

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 16. 9. 2014, 17.17

7 let

Kriminalisti ovadili več znanih zdravnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kriminalisti NPU so kazensko ovadili 15 fizičnih oseb, med njimi več znanih zdravnikov, ki so osumljene sprejemanja in dajanja nagrad. Zdravstveni sistem naj bi oškodovali za več kot milijon evrov.

Rekordna podkupnina naj bi znašala sto tisoč evrov Kot je sporočil tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija, so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v petek podali kazensko ovadbo zoper 15 fizičnih oseb, ki so utemeljeno osumljene kaznivih dejanja nedovoljenega dajanja daril in kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril. Več informacij zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka niso želeli razkriti.

Po poročanju 24ur.com naj bi bili med ovadenimi: - travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, - vodja lekarne na Onkološkem inštitutu Monika Sonc, - radiolog Zoran Miloševič (ta naj bi prejel rekordno podkupnino v vrednosti 100 tisoč evrov), - predstojnik ortopedske klinike v Ljubljani Vane Antolič, - radiolog in predstojnik oddelka za radiologijo v UKC Maribor Jožef Matelo, - ortoped Robert Cirman iz bolnišnice Valdoltra, - ortoped Gregor Kavčič iz novomeške bolnišnice, - vodja lekarne v Ortopedski bolnisnici Valdoltra Nataša Faganeli.

Kazenske ovadbe spisali na podlagi decembrskih preiskav Posebna delovna skupina pod vodstvom Roberta Slodeja, ki preiskuje korupcijo v zdravstvu, danes pa med drugim izvaja tudi hišne preiskave na ministrstvu za zdravje in na onkološkem inštitutu, je decembra lani izvedla hišne preiskave na različnih naslovih po Sloveniji in preverjala kazniva dejanja nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Takrat je v hišnih preiskavah med drugim našla večje vsote gotovine, pa tudi zlate palice. Ugledni zdravniki naj bi za svoje usluge prejemali bodisi denar v gotovini ali z nakazili na račune odprte na Hrvaškem, Avstriji in Nemčiji.

Glavna oseba, ki naj bi skrbela za podkupnine, naj bi bila po informacijah POP TV Jana Šturm, zaposlena v podjetju Advanta. Za darilo zdravnikom naj bi skrbel tudi osumljeni Marin Tadič, s podkupninami pa naj bi se ukvarjal tudi Darko Žafran iz podjetja Remedium.

Ne spreglejte