Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
19.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vesna Györkös Žnidar Milan Brglez Matjaž Han Simona Kustec Lipicer Jani Möderndorfer Alenka Bratušek

Torek, 17. 3. 2015, 19.35

8 let

Sankcije za notranjo ministrico zaradi hišnih preiskav v DZ? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik DZ Milan Brglez je v zvezi z nedavno hišno preiskavo v poslanski skupini ZaAB za pojasnila zaprosil notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.

Sodeč po izjavah po sestanku vodij poslanskih skupin o dogodkih prejšnjega tedna sproža tudi vprašanja avtonomije DZ v odnosu do drugih vej oblasti ter vloge in ravnanja notranje ministrice.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je v zvezi s hišno preiskavo v prostorih poslanske skupine pred dnevi na predsednika DZ že naslovil protest zaradi "grobega posega v avtonomijo DZ, oviranja delovanja DZ in poslansko imuniteto".

Danes je potrdil, da je bil to tudi eden od povodov za srečanje vodij poslanskih skupin pri predsedniku DZ. Kot je dejal, so ti imeli svoja stališča in poglede, a so se strinjali, da se stvari preprosto ne bi smele dogajati tako, kot so se prejšnji teden.

Brglez: Če bi se še enkrat zgodilo kaj podobnega, odziv DZ ne bo enak Kako bo DZ ravnal, bo jasno šele, ko bodo dobili vsa pojasnila, je po sestanku dejal predsednik DZ Milan Brglez. "Če se še enkrat zgodi kaj podobnega, odziv DZ ne bo enak. In tisti trenutek, ko bi sam dobil takšno zadevo, najverjetneje zdaj ne bi niti pomislil, da bi bil z njo samo seznanjen," je dejal.

Na zapisniku bi moralo biti navedeno, da se s postopkom ne strinjam, je dejal Brglez, ki pa priznava, da pravega protokola glede tega v DZ ta trenutek ni.

Vse skupaj je povezano tudi s tem, da je varovanje DZ delo policije, kar je po njegovih besedah sicer v nasprotju z zakonodajo.

Möderndorfer: DZ je edini organ, ki nima svojega zakona A dejstvo je, da si država ta trenutek najverjetneje ne more privoščiti, da bi bile stvari urejene, kot je zapisano v zakonu. Kot je opozoril Möderndorfer, je DZ pravzaprav edini organ, ki sploh nima svojega zakona, nekatere stvari bi bilo treba urediti in razmejiti odnose do drugih dveh vej oblasti.

Da bi bila lahko dolgoročna rešitev vprašanja, kako zagotoviti avtonomijo DZ v odnosu do preostalih vej oblasti, še zlasti izvršne, v tem primeru policije, tudi v sprejetju ustreznega zakona, ki bi bil po svoje nadrejen zakonu, ki ureja siceršnja pooblastila policije v odnosu do vseh drugih državnih organov, je pritrdil tudi Brglez.

Kratkoročno reševanje težav pa predsednik DZ veže na ugotavljanje, kaj se je zgodilo in kako to ravnanje presojajo tisti, ki so pravzaprav odgovorni zanj. Poizvedovanja v DZ je že opravil, odgovor notranje ministrice še čaka.

"Najverjetneje se bo treba posvetovati tudi s pravno stroko in na podlagi vsega tega presoditi, kaj je mogoče narediti," seveda v soglasju z mandatom, ki ga lahko dobi znotraj kolegija, je dejal.

Han: Notranja ministrica bi o hišnih preiskavah morala obvestiti predsednika DZ Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han težko verjame, da ministrica za notranje zadeve "ni vedela, kaj se dogaja v državi". Meni tudi, da je ministrica tista, ki bi morala predsednika DZ obvestiti, da v prostorih DZ izvajajo preiskavo.

Preiskovalci bi po njegovem prepričanju zadeve, ki jih iščejo, lahko našli na drugačen način, pri čemer je spomnil, da je ista preiskovalna ekipa šla tudi k predsedniku vlade, ki ni niti preiskovan in ni v postopku. "Vprašati se moramo, kakšno sporočilo pošiljamo v svet," je dejal Han.

Če je bilo vse prav, je pač bilo, "a tu ni bilo vse OK", je bil oster. Na vprašanje glede odgovornosti v tem primeru pa je odvrnil, da če se zgodijo napake, verjetno odgovarja "tisti, ki je najvišji". Verjame sicer, da zaradi tega interpelacija zoper notranjo ministrico ne bo vložena ter da lahko v normalnih postopkih ugotovijo, ali je bilo kaj narobe.

Počakali bodo na odgovor ministrice Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem dejala, da bodo počakali na pojasnila glede postopkov, za katera je zaprosil predsednik DZ. V primeru kakršnih koli nejasnosti ali napak v okviru procesa ali zlorabe pristojnosti pa bodo po njenih besedah zahtevali takojšnjo odgovornost in sankcije.

Na vprašanje, ali je to odstop ministrice, pa je Kustec Lipicerjeva odgovorila, da je to odvisno od tega, kaj se bo, če se bo, pokazalo glede procesa preiskav.

Poudarila je še, da so v poslanski skupini in na delovnem posvetu vodij poslanskih skupin zavzeli stališče, da je treba v okviru njihovega delovanja ščititi integriteto poslancev, avtonomijo DZ in upoštevati načelo delitve oblasti.

Glede morebitne interpelacije zoper ministrico je po mnenju Kustec Lipicerjeve preuranjeno govoriti. Treba je počakati na njena pojasnila, na podlagi katerih se bodo odločali, je dodala.

Ne spreglejte