Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
13.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sojenje rop SKB Dejan Vidmar

Torek, 1. 4. 2014, 13.31

7 let, 12 mesecev

Priče in Vidmarjeva pisma, v katerih išče alibi za dan ropa SKB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po enotedenskem premoru zaradi bolezni sosodnika se je danes nadaljevalo sojenje Dejanu Vidmarju in Sašu Nosetu, ki jima obtožnica očita, da sta zakrivila največji rop v zgodovini Slovenije.

Za danes je sodišče vabilo dve priči, v nadaljevanju pa bo prebiralo pisma obdolženega Vidmarja, ki jih je pošiljal svoji partnerici in prijatelju.

Priča Zdravko Kukovič je bil v času ropa v sefe banke SKB, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005, zaposlen v banki kot namestnik izvršnega direktorja komercialnega poslovanja, zadolženega za poslovno mrežo bank. "Na dan praznika, ko sem bil na pokopališču, me je sodelavka obvestila, da se je zgodil rop. Ker se je vsake toliko v katero od naših poslovalnic vlamljalo, temu nisem posvečal posebne pozornosti. Potem sem izvedel, da je šlo za rop Auroma, zato sem s pokopališča odšel na banko," je pojasnila priča, ki o varovanju sefov ni vedel kaj povedati.

Povedal je, da se je po ropu ukvarjal s strankami, ki jih je vodil do sefov, da so lahko identificirali svoje predmete, da so ravnali po navodilih uprave in lastnika ter da so imeli prepoved komuniciranja z mediji.

Druge vabljene priče na sodišče ni bilo, je pa tožilka Blanka Žgajnar opozorila sodišče, da mora odločiti še o njenem dokaznem predlogu, da neposredno sodišče zasliši izvedenko, ki je v pravdnem postopku na delovnem sodišču izdala mnenje o poškodbah obdolženega Saše Noseta, ki je usodnega večera v banki delal kot varnostnik. Kot je znano, je zaradi prestanih bolečin od delodajalca zahteval odškodnino in dobrih deset tisoč evrov tudi dobil. Sodišče je ta dokazni predlog sprejelo.

Zaprt v Bolgariji ali Beogradu? Sodišče je v dokaznem postopku danes prebiralo fotokopije enajstih na roko napisanih pisem, ki jih je neznanec 15. aprila lani dostavil na sodišče. Pisma naj bi pisal obdolženi Vidmar svoji partnerici Zorici Škrbić, v njih pa nekako iskal alibi za noč, ko se je zgodil rop. V enem od njih naj bi Zorici naročil, da naj nekomu da tisoč evrov za to, da preveri, ali bi lahko v Bolgariji zavedli, kot da je bil v času ropa tam zaprt. Enako naj bi poskušal tudi prek svojih zvez v Beogradu.

Obdolženi Vidmar je zanikal, da bi bila ta pisma njegova oziroma da jih je on pisal, a forenziki trdijo drugače.

Tožilstvo je prepričano, da Nose v noči na 1. november 2005, ko je kot varnostnik delal v prostorih sefov SKB, ni bil prav nič presenečen, ko sta Radomir Cvijanović (ta je še na begu) in neznanec malo pred dvanajsto uro ponoči prišla v prostore SKB, eden od njiju pa se je pred tem napovedal v imenu enega od najemnikov in vtipkal pravilno kodo, nato pa sta planila po njem.

Noseta in njegovega sodelavca sta roparja zvezala, jima prelepila oči in roke, nato pa v notranjost spustila Dejana Vidmarja in še enega neznanca. Cvijanović je onesposobil videonadzor, kamere so prekrili z vrečkami. Do šestih zjutraj so vlomili v 428 sefov, v 29 primerih jim ni uspelo. Plen je bil vreden več kot 32 milijonov evrov.

Ne spreglejte