Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
9.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NPU NLB Janko Medja France Arhar

Petek, 20. 9. 2013, 9.09

6 let, 6 mesecev

Predsednik NLB Janko Medja zlorabil notranje informacije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preiskovalci NPU so končali preiskavo domnevne zlorabe notranjih informacij, povezanih s prodajo Mercatorja. Prvega moža NLB Janka Medjo so izpustili iz policijskega pridržanja.

Kriminalisti so preiskovali prostore uprave NLB, bili pa so tudi na domu predsednika uprave banke Janka Medje, ki so ga pridržali.

Po prvih informacijah kriminalisti preiskujejo posle, ki jih je sklenil Medja, nekoč član uprave Unicredit banke, zdaj predsednik uprave NLB.

Preiskava naj bi bila povezana s prodajo Mercatorja, kar je potrdil tudi prvi nadzornik NLB France Arhar, sicer nekdanji predsednik uprave Unicredita. Razlog za preiskavo naj bi bila predzadnja prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, šlo naj bi za sum gospodarskega kriminala in korupcije. Čeprav preiskava za zdaj poteka samo v Sloveniji, naj ne bi bilo izključeno, da se bo nadaljevala tudi na Hrvaškem. Medja je bil v času predzadnjega poskusa prodaje Mercatorja, med letoma 2011 in 2012, član Unicreditove uprave, ki jo je vodil Arhar. Unicredit banka Slovenija, ki ima še danes v lasti 8,01 odstotka delnic Mercatorja, je bil sicer eden najglasnejših zagovornikov prodaje, vendar pa se ni nikoli pridružil konzorciju prodajalcev, ki so prodajali več kot 52 odstotkov Mercatorja.

Prav Medja naj bi, tako STA, po nekaterih informacijah skupaj z nekaterimi lobističnimi skupinami bil največji zagovornik prodaje Mercatorja, predvsem zaradi dobrih odnosov z nekaterimi v vodstvu Agrokorja. V javnosti je sicer zaokrožila tudi nikoli potrjena informacija, da naj bi Agrokor za "lobistične usluge" v Sloveniji namenil več deset milijonov evrov. Po pisanju spletnih Financ naj bi NPU preiskoval, ali sta Splitska banka in skladi hrvaškega Allianza, ki sta danes že pomembna lastnika Mercatorja, kupovala delnice Mercatorja na fiduciarni račun za Medjino ime.

V okviru preiskave naj bi kriminalisti v NLB preiskovali tudi Medjevo elektronsko pošto. Policija je bila tudi pri Arharju.

Na Unicreditu pravijo, da preiskava v banki ni usmerjena proti nikomur od njihovih zaposlenih, medtem ko v NLB navajajo, da kriminalistična preiskava, ki poteka v prostorih NLB, ni v ničemer uperjena zoper NLB ali katerokoli družbo v NLB Skupini. Dodali so, da banka v celoti sodeluje s preiskovalci.

Arhar: Preiskava NPU zaradi poslovanja Unicredita z delnicami Mercatorja Preiskava NPU je povezana s poslovanjem Unicredita z delnicami Mercatorja, je dejal Arhar, sicer nekdanji predsednik uprave Unicredita. Poudaril je, Unicredit banka Slovenija za svoje potrebe nikoli ni sama nastopala na kapitalskih trgih ali kupovala delnice. Arhar je poudaril, da so kriminalisti danes preiskali njegovo pisarno, pri tem pa pregledali gradivo, ki ga ima. Pojasnil je, da je banka omenjene delnice Mercatorja dobila na podlagi repo posla z Istrabenzom. Za časnik Finance pa je dodal, da je banka dala posojilo Istrabenzu, tega pa so zavarovali z delnicami Mercatorja.

"Istrabenz ni imel dodatnega kapitala, delnica je padala in skladno s pogodbo so morali za ohranitev ravni zavarovanj dati dodatne delnice Mercatorja. To se je zgodilo sedemkrat in ko smo videli, da to ne teče nikamor oziroma da slabo kaže, smo konec marca 2009 to zadevo pobotali. Torej vzeli delnice Mercatorja," je dejal za Finance.

Nadzorniki NLB se bodo sestali jutri Arhar je v pogovoru za Studio ob 17h dejal, da se bodo nadzorniki NLB sestali v soboto, ko se bodo seznanili z dejstvi, nato pa v zvezi s tem sprejeli mnenje ali odločitev. "Ravnokar smo imeli hiter sestanek, na katerem smo se odločili, da v soboto skličemo sejo nadzornega sveta," je dejal Arhar.

Potrdil je tudi, da so predmet preiskave posli Unicredita z delnicami Mercatorja, v času, ko sta bila z Medjo člana uprave te banke. Banka je delnice Mercatorja dobila na podlagi repo posla z Istrabenzom. V pogovoru je ponovil, da sam v času, ko je vodil Unicredit, sicer nikoli ni ničesar slišal o kupovanju delnic Mercatorja.

Tonin: Gre za preusmerjanje pozornosti s seje DZ Poslanec NSi Matej Tonin je medtem dejal, da je pridržanje Medje preusmerjanje pozornosti z izredne seje DZ, na kateri je potekala razprava glede problematike reševanja Probanke in Factor banke.

Ne spreglejte