Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2020,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

24

Natisni članek

Sevnica policija eksplozija detonacija

Četrtek, 9. 1. 2020, 10.20

4 leta, 3 mesece

Policija je odkrila, kaj je povzročilo eksplozijo, ki je prestrašila ljudi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

24

Sevnica | Foto PU Novo mesto

Foto: PU Novo mesto

V soboto zvečer je več občanov Sevnice poklicalo policijo, ker so slišali močno detonacijo. Sprva niso vedeli, kaj bi lahko povzročilo glasen pok, nato pa so policisti ugotovili, da je eksplozijo povzročil 35-letnik.

V soboto okoli pol enajste ure zvečer je na številko policije 113 poklicalo več zaskrbljenih občanov. Ti so slišali močno detonacijo, ki je stresla okna v naselju Vrh pri Boštanju. Eksplozijo je bilo slišati tudi v deset kilometrov oddaljenih krajih, vse od Mokronoga do Škocjana. Vsi so poročali o močnem poku in tresenju šip.

Sevnica | Foto: PU Novo mesto Foto: PU Novo mesto

Policisti so še isti večer in v naslednjih dneh opravili več razgovorov z občani. Nekaj koristnih informacij so prejeli tudi po objavi poziva na družbenih omrežjih in medijih, so danes sporočili s Policijske uprave Novo mesto. 

Ni bilo letalo, ni šlo za potres

Ker so se pojavila namigovanja, da bi bila detonacija lahko posledica prebitja zvočnega zidu, so policisti to preverili tudi pri Kontroli zračnega prometa Slovenije in Slovenski vojski, vendar pa tam niso potrdili, da bi v tem času območje Slovenije preletelo kakšno letalo.

slovenska policija
Novice Vrh pri Boštanju vznemirila močna detonacija: policija prosi za informacije

Izključili so tudi možnost potresa. Tistega dne so sicer okoli pol devete ure zvečer zabeležili zmeren potresni sunek v jugovzhodnem delu Slovenije, a so potres čutili le prebivalci Bele krajine. 

Sevnica | Foto: PU Novo mesto Foto: PU Novo mesto

Policija na številko policije 113 in številko za pomoč v sili 112 ni prejela nobenega klica o morebitnih poškodbah ljudi, živali ali premoženja, ki bi lahko bile povezane z omenjenim primerom.

Boris Kobal na sodišču.
Trendi Borisu Kobalu leto in tri mesece pogojne kazni #video

So pa v ponedeljek policisti zunaj naselja Vrh pri Boštanju med vinogradi našli mesto, kjer je prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave oziroma eksploziva. Na površini okoli petih kvadratnih metrov so bili vidni znaki delovanja eksplozije (ožgana zemlja in trava), prav tako v okolici (poškodbe stebrov vinograda).

Udarni val poškodoval tudi bližnji vikend

Obvestili so dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Komisija sektorja kriminalistične policije je v sodelovanju s sevniškimi policisti in bombnim tehnikom specialne enote policije opravila ogled. Udarni val eksplozije je poleg škode v vinogradu poškodoval tudi bližnji vikend (poškodbe vrat in razbito steklo okna).

Prijeli 35-letnika in pri njem opravili hišne preiskave

V torek dopoldne so nato kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa s psom za odkrivanje eksplozivov in specialisti bombni tehniki opravili hišne preiskave pri 35-letnem osumljencu, ki so ga prijeli v ponedeljek pozno popoldne in ga pridržali.

V hišnih preiskavah so zasegli električne vodnike in transformatorje (kar naj bi služilo kot pripomoček za električni sprožilec) ter še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v nadaljnje preiskave v nacionalni forenzični laboratorij.

Sevnica | Foto: PU Novo mesto Foto: PU Novo mesto

Po prvih ugotovitvah kaže, da je 35-letnik tako močno detonacijo, ki je poškodovala bližnji objekt in so jo občutili ali zaznali na razdalji deset kilometrov od kraja, povzročil z večjo količino kalcijevega karbida (snov, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen).

Grozi mu do pet let zapora

Za 35-letnika bodo napisali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti je po zakonu predvidena kazen zapora do pet let.

Sevnica | Foto: PU Novo mesto Foto: PU Novo mesto

Ne spreglejte