Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
28. 1. 2016,
9.27

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DUTB podkupnina NPU

Četrtek, 28. 1. 2016, 9.27

4 leta, 1 mesec

Podkupljivi cenilec DUTB dobil dve leti pogojno in 25 tisočakov kazni

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji cenilec DUTB David Vidrih je priznal, da je zahteval 40 tisoč evrov in od tega že prejel deset tisoč evrov podkupnine v zameno za ugodnejšo cenitev mariborskega hotela Ocean.

Kriminalisti so februarja lani po preiskavah na območju Ljubljane, Celja in Maribora sporočili, da je ena osumljena oseba – šlo je za Davida Vidriha – v postopku cenitve nepremičnine, locirane na območju Maribora, zahtevala 40 tisoč evrov kot darilo oziroma podkupnino.

V zameno bi Vidrih kot cenilec nepremičnino v postopku ocenil ugodneje. Del zahtevanega zneska, in sicer deset tisoč evrov, je že prejel, so sporočili kriminalisti.

Dve leti pogojno in 25 tisočakov kazni Ljubljansko okrožno sodišče je zdaj za Večer potrdilo, da je David Vidrih priznal krivdo.

"Obdolženi je bil spoznan za krivega očitanega kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril na podlagi sklenjenega sporazuma o priznanju krivde," je potrdila piarovka sodišča Mateja Jazbec. Obsojen je bil na pogojno kazen dve leti zapora in preizkusno dobo petih let, sodišče pa mu je izreklo še 25 tisoč evrov stranske denarne kazni.

Za komentar smo želeli prositi Vidriha. Na telefonsko številko, ki smo jo ob njegovem imenu pri nepremičninskih oglasih našli na spletu, se je sicer oglasil, a po tem, ko smo mu povedali, od kod kličemo, prekinil.

Od hotelirja v težavah terjal podkupnino Vidrih je podkupnino zahteval od Rajka Savskega. Družinsko podjetje Savskega RG Hauptman, ki je imelo v lasti mariborski hotel Ocean, je pristalo v stečaju, hipotekarno posojilo pri eni od slovenskih bank pa je bilo preneseno na DUTB. A Savski naj bi se z DUTB dogovarjal za odkup terjatev, s čimer bi spet postal lastnik hotela.

Vidrih naj bi Savskemu ponudil, da opravi cenitev hotela, pri tem pa jasno povedal, da bo višina cenitve odvisna od tega, koliko denarja bo ponudil.

Boj za lastništvo? Kriminalisti so ob lanskih preiskavah sporočili, da je Vidrih deloval sam. Dnevnik je pozneje poročal, da naj bi v ozadju včerajšnjih preiskav potekal boj za lastništvo hotela Ocean med omenjenim lastnikom Savskim in DUTB.

Po besedah stečajnika podjetja RG Hauptman Gorazda Zemljariča naj bi prav DUTB kot ločitveni upnik (ta mora izdati soglasje za prodajo) predlagala način prodaje in določila ceno hotela milijon evrov, kar je bilo 40 odstotkov manj od likvidacijske cene.

Avgusta lani je nato DUTB kupila hotel Ocean, in sicer za le 405 tisoč evrov. Večer poroča, da je hotel še danes v lasti DUTB, kjer pravijo, da obstajajo interesenti, ki bi hotel kupili.

Ne spreglejte