Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 10. 2014,
8.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša

Petek, 31. 10. 2014, 8.55

8 let

Pisna odločitev vrhovnih sodnikov o zadevi Patria prihodnji teden?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jutri bo minilo natančno mesec dni, odkar je senat vrhovnih sodnikov presodil o pritožbah v zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Pisna odločitev je še v delu, pravijo na vrhovnem sodišču.

Da pisnega odpravka v zahtevi za varstvo zakonitosti še niso prejeli, so zapisali tudi na okrajnem sodišču. Ker so bili prvak SDS Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič, ki že prestajajo zaporne kazni, na prvi stopnji obsojeni na okrajnem sodišču, so ti pristojni, da strankam v postopku posredujejo pisno odločitev vrhovnih sodnikov.

Vrhovni sodniki pisno odločbo običajno spišejo v mesecu dni, pisno odločitev tako pričakujemo v tednu, ki prihaja.

Naj spomnimo, da se Janša z izbiro vrhovnih sodnikov, ki so odločali o njegovi usodi in usodi soobtoženih, ni strinjal. Zato je njegov zagovornik Franci Matoz zahteval tako izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ki se je odločil, da bo od septembra do konca leta 2014 predsedoval vsem senatom, ki bodo odločali o zahtevah za varstvo zakonitosti, kot vrhovne sodnice Maje Tratnik.

A so vrhovni sodniki na občni seji 29. septembra Matozovo zahtevo po izločitvi Masleše zavrnili, ta pa je potem kot pristojni zavrnil tudi izločitev Tratnikove. Sprva je bila po letnem razporedu na seznamu med sodniki tudi Barbara Zobec, ki pa je ocenila, da v senatu ne more sodelovati. Namesto nje je tako poleg Masleše, Tratnikove, sodnice poročevalke Vesne Žalik in Marka Šorlija o zahtevi odločal sodnik Damijan Florjančič.

Ker bi Janšo in Krkoviča, ki sta bila takrat že v zaporu, medtem ko je Črnkovič kazen začel prestajati pozneje, takoj izpustili na prostost, če bi vrhovni sodniki ugodili njihovimi pritožbenim navedbam, neuradno velja, da je bila zahteva za varstvo zakonitosti zavrnjena. O razlogih za takšno odločitev pa bo več znanega, ko bo izdana pisna odločba.

Ne spreglejte