Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
13.23

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

policija NPU kriminalna združba

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 13.23

5 let, 7 mesecev

Petkove aretacije: Povezale so se tri slovenske kriminalne združbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petkove aretacije so bile del globalne preiskave, so danes pojasnili preiskovalci. Šlo je za tri različne kriminalne združbe.

Slovenski preiskovalci sodelovali pri osmih skupnih preiskavah Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in ljubljanski kriminalisti so v petek končali akcijo v mednarodni kriminalistični preiskavi zoper hudodelsko združbo, ki se je pečala s prepovedanimi drogami. V priporu je deset osumljencev. Vsem so odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, pri dveh osumljencih so upoštevali tudi begosumnost.

Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, je povedal, da so pri tej akciji sodelovali z ameriškimi, grškimi, španskimi, hrvaškimi in avstrijskimi preiskovalnimi organi. Sicer pa je slovenska kriminalistična policija sodelovala v osmih skupnih mednarodnih preiskavah, v Sloveniji pa so se med seboj povezale tri različne krimaalne združbe. Združba je od aprila do oktobra 2014 organizirala prevoz kokaina v vrednosti med 10 in 20 milijoni evrov. Transport je bil opravljen z jadrnico, a se je bolgarski skiper zaradi okvare plovila vkrcal na bližnjo tovorno ladjo. Pred tem je drogo odvrgel v morje. Na karibskem otoku so ga aretirali, saj je bila zanj razpisana mednarodna tiralica. To je bil le eden od poskusov.

Vsaka od treh združb je imela svoje naloge. Ena od združb je skrbela za operativno izvedbo transporta, nabavo jadrnic, novačenje skiperjev, logistično podporo, zagotavljanje denarnih sredstev in prenos informacij, je še dodal Majhenič.

Kriptirani mobilniki, informacije samo na štiri oči Nalogi združbe, v kateri so sodelovali slovenski državljani, sta bili nabavljanje in organizacija prevozov kokaina iz Španije v Slovenijo. Po balkanski poti so iz Grčije tihotapili tudi heroin. Vsaj trije osumljenci naj bi bili povezani z vsemi tremi združbami, je pojasnil vodja ljubljanskih kriminalistov Damjan Petrič. Majhenič je poudaril še, da je bila preiskava izjemno zahtevna, člani združbe, ki so imeli hierarhično razdeljene vloge, so med seboj komunicirali prek kriptiranih mobilnikov, v večini primerov tudi samo na štiri oči.

Osumljenci so sicer stari med 32 in 59 let, med njimi sta tudi državljana Črne gore in Bolgarije. Nekateri so že bili obravnavani za podobna kazniva dejanja, trije pa tudi že obsojeni. Večina je brez zaposlitve. "Eden od članov je prek računa svoje mame opral 150 tisoč evrov," je bilo slišati.

Ljubljanski kriminalisti so sicer večmesečno preiskavo začeli lani, ko so zaznali informacije o nabavi in transportu osmih kilogramov izredno čistega heroina iz Španije v Slovenijo, tu so drogo zasegli.

Načrtovali rop Zorice Škrbič "Iz osmih kilogramov izredno čistega kokaina bi lahko z mešanjem pridobili 32 kilogramov kakovostnega kokaina ali 127 tisoč odmerkov," je poudaril Petrič.

Dodal je še, da so najmanj trije osumljenci v letu 2014 poskušali oropati Zorico Škrbić, saj so menili, da kot dekle zaradi ropa banke SKB obsojenega Denarja Vidmarja ve, kje je 32 milijonov ukradenega denarja iz sefov SKB banke. "Ostalo je pri poskusu, druga kriminalna združba pa jo je nato ugrabila in ubila," je dodal Petrič.

Prepovedane droge, hudodelsko združevanje, ponarejanje denarja V petek so kriminalisti pred preiskovalnega sodnika privedli deset osumljencev. Osebe so bile osumljene kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje ter prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Tri posameznike so pred sodnika privedli tudi zaradi kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, dva pa še zaradi kaznivega dejanja ponarejanja denarja. Medtem ko so dva osumljenca zaslišali že prej (oba je doletel pripor zaradi ponovitvene nevarnosti), se je zaslišanje preostalih osmih končalo danes.

15 hišnih preiskav, zaseženo orožje Akcijo proti trgovini z drogami so preiskovalci NPU skupaj z ljubljanskimi kriminalisti izvedli v četrtek. NPU je opravil 15 hišnih preiskav in pridržal pet ljudi. Poleg tega je zasegel tudi več elektronskih naprav, mobilnih telefonov, SIM-kartic, nekaj kosov strelnega orožja in gotovino.

Ljubljanski kriminalisti so izvedli devet hišnih preiskav, pridržali pet ljudi ter zasegli dokumentacijo o opravljanju kaznivih dejanj, gotovino, prepovedane droge, več mobilnih telefonov in orožje.

Pridržali tudi Dragana Tošića Za nekaj ur so pridržali tudi Dragana Tošića, poleg tega je bila pri njem opravljena hišna preiskava. Zoper Tošića naj bi se predvidoma še letos začelo ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik.

Preiskava naj bi bila del obsežne mednarodne akcije, v kateri so sodelovali tudi Avstrijci in Hrvati. Kriminalna mreža preprodajalcev drog naj bi se raztezala od Brazilije prek Zahodne Evrope do območja Balkana in v Evropo tihotapila več sto kilogramov kokaina v vrednosti 15 milijonov evrov. Kriminalisti so skupaj aretirali 31 oseb.

Kokain na plovbi z jadrnicami Domnevni organizatorji prevozov – torej tudi slovenski državljani – naj bi z jadrnicami iz Južne Amerike naenkrat prepeljali tudi po 500 kilogramov kokaina. Avstrijska policija je po poročanju medijev v letu 2013 med preiskavo druge kriminalne združbe naletela na to mrežo tihotapcev in preprodajalcev kokaina.

Izsledili naj bi prevoz kar 600 kilogramov kokaina z ladjo iz Brazilije v Španijo, za prevoz droge pa naj bi uporabljali v Južni Afriki predelan katamaran. Kapitana tega katamarana in njegovega sina so Avstrijci aretirali v nedeljo.

Ne spreglejte