Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2012,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

talibani Malala Jusafzaj

Sreda, 10. 10. 2012, 12.06

8 let

Operacija pakistanske deklice, ki so jo talibani ustrelili v glavo, uspešna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Malala Jusafzaj, 14-letna deklica, je preživela strel v glavo, kirurgi v pakistanskem Pešavarju pa so ji kroglo tudi že odstranili.

Talibani so včeraj v pakistanski dolini Svat v glavo ustrelili komaj 14-letno deklico Malalo Jusafzaj in pri tem ranili še dve drugi deklici, vse tri pa so bile kasneje prepeljane v bližnjo bolnišnico. Kasneje, ko so zdravniki ugotovili, da Malala potrebuje posebno nego, so jo prepeljali v mesto Pešavar, kjer so jo kirurgi morali urgentno operirati. Kirurgi so že sporočili, da so uspešno odstranili kroglo iz njenih možganov, njeno stanje pa je za zdaj stabilno.

V stalni pripravljenosti pa je tudi letalo s popolno medicinsko opremo, ki bi ga uporabili, če bi morali mlado deklico prepeljati v katero drugo državo na nadaljnje zdravljenje.

Talibani napovedujejo, da jo bodo poskusili ubiti, če bo preživela Kot smo že poročali včeraj, se je Malala Jusafzaj, bolj znana kot aktivistka za pravice deklet, vračala iz šole, ko so jo napadli talibani. Napad nanjo pa so obsodili tako politiki in aktivisti kot pakistanska javnost, oglasilo pa se je tudi ameriško zunanje ministrstvo, ki je napad označilo za barbarsko in strahopetno. Pakistanski predsednik Zardari je obljubil, da bo država napela vse svoje moči v boju proti islamskim skrajnežem, poveljnik pakistanske vojske Asfaq Parvez Kayani pa je še dejal, da talibani ne razumejo, da ni samo posameznica, ampak ikona poguma.

Talibanski skrajneži, ki so napad izvedli, pa so že sporočili, da so jo napadli zaradi tega, ker je promovirala sekularizem, ob tem pa se je oglasil tudi predstavnik islamskih skrajnežev Ehsanullah Ehsan, ki je za BBC povedal, da Malali ne bodo prizanesli, če preživi. Zato pakistanske oblasti že premišljujejo, kako bodo deklico obvarovali pred napadi, če bo preživela.

Znana je zaradi dnevnika, ki ga je pisala za BBC Za mlado Malalo Jusafzaj je svet izvedel, ko je leta 2009 pisala dnevnik za BBC o življenju pod oblastjo talibanskih skrajnežev, ki so leta 2007 zavzeli dolino Svat. Med njihovim vladanjem so zaprli šolo za deklice, promovirali šeriatsko pravo in uvedli številne ukrepe, kot so prepoved poslušanja glasbe med vožnjo v avtomobilu. Malala je dnevnik začela pisati pri 11 letih, v njem pa je opisala trpljenje ljudi, ki so ga povzročili talibani. Kasneje, ko so talibani zapustili dolino Svat, je celo prejela državno priznanje za pogum, bila pa je tudi nominirana za otroško nagrado za mir.

Ne spreglejte