Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
19.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hilda Tovšak sojenje Celovški dvori Simona Dimic Matej Košič Roman Horvat

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 19.42

8 let

Obnova hiše Simone Dimic: delavci niso smeli nositi Vegradovih oblek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava v sojenju Romanu Horvatu, Mateju Košiču in Hildi Tovšak zaradi obnove hiše Simone Dimic, nekdanje vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja.

Obtožnica, ki jo je predstavil tožilec Jaka Brezigar, Tovšakovo in Košiča bremeni zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, Horvata, partnerja Dimičeve, pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Tovšakova in Košič naj bi Horvatu omogočila tudi protipravno premoženjsko korist v višini 96 tisoč evrov.

Dimičeve na sodišče kljub vabilu ni bilo, saj ni želela pričati. V času preiskave je povedala, da se s prenovo ni ukvarjala in da ni poznala Hilde Tovšak.

Tovšakova se tokrat ni želela zagovarjati

- Že prej je povedala, da se ji zdi nemogoče, da dela ne bi bila plačana. - Zdi se ji tudi nemogoče, da za obnovo ne bi sklenili pogodbe. - Ne spomni se, da bi se kdaj srečala s Horvatom. - Ne spomni se, da bi kdaj naročila izvedbo del v Murglah.

Horvat ni želel odgovarjati na vprašanja

- Z Dimičevo sta za obnovo pridobila več ponudb, od teh pa je bilo najugodnejše Vegradovo Gradbeno podjetje Bežigrad. - Za obnovo so podpisali pogodbo s podjetjem Vegrad, a zanjo tožilec meni, da je bila napisana naknadno za potrebe obrambe. - Podjetje je skupaj z Vegradom zašlo v finančne težave, zato je moral sam kupovati material in najemati podizvajalce, ki jih je plačal s svojega računa. - Priznava, da table o izvajalcu obnove in investitorju ni bilo.

O zadevi so govorile tudi priče

- Že pred obnovo v celovških dvorih so se sestali Tovšakova, Horvat, Košič, vodja gradbišča Branko Poberžnik in na sestanku je bilo rečeno, da bo Vegrad prevzel obnovo. - Ograja ob hiši ni imela Vegradovih oznak. Vodja gradbišča Jasna Plešnik Medved je povedala, da je bilo to navodilo, a da ne ve, od kod je prišlo. - Delavci obnovitvenih del niso smeli izvajati v Vegradovih oblačilih, kar je Plešnik Medvedova potrdila. - Ves potrebni material so naročali preko postavke za Celovške dvore, je povedal poberžnik. - Obračuna del niso naredili, ker niso imeli pogodbe, je dodal Poberžnik. Ta naj bi bila urejena pozneje. - Niso vodili gradbenega dnevnika in niso evidentirali materiala, sta potrdili obe vodji gradbišč.

Ne spreglejte