Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 10. 2014,
14.13

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anuška Delić Sebastjan Selan Sova sojenje

Sreda, 15. 10. 2014, 14.13

1 leto, 11 mesecev

Novinarka Delićeva in nekdanji šef Sove Selan krivde ne priznavata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zatožno klop okrajnega sodišča v Ljubljani in pred številno medijsko javnost sta sedla novinarka Dela Anuška Delić in nekdanji prvi mož Sove Sebastjan Selan.

Tožilstvo novinarki Anuški Delić v obtožnem predlogu očita izdajo tajnih podatkov, ko je leta 2011 v več člankih pisala o povezavi neonacistične skupine Blood&Honour s stranko SDS. Sporno naj bi bilo, da je po trditvah Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova objavila tudi njihove podatke, ki naj bi bili tajni.

Članki so bili objavljeni v času pred parlamentarnimi volitvami leta 2011, na katerih je zmagala PS, ki pa ji ni uspelo oblikovati vlade. Vodenje vlade je zato prevzela SDS, takoj zatem pa že na ustanovni seji razrešila dotedanjega direktorja Sove Sebastjana Selana. Ta se je na zatožni klopi znašel zato, ker ni ovadil Delićeve. Danes sta se oba izrekla za nedolžna, obtožnega predloga pa še nismo slišali.

Selan: Podatki niso bili tajni Selan je po koncu sojenja za medije zanikal, da bi Delićevi dajal informacije, in dejal, da je odgovorno opravljal svojo funkcijo. "Po moji oceni tudi ne gre za tajne podatke. Če bi me policija ali tožilstvo zaslišala, bi jim to povedal že v preiskavi. Tudi v Sovi smo namreč izpeljali potrebne postopke po objavi člankov, a nismo ugotovili nič spornega," je dejal Selan.

Za danes je bil razpisan predobravnavni narok, na katerem se obdolženci izjasnijo o svoji krivdi in nato, če krivde ne priznajo, podajo dokazne predloge, ki naj se med sojenjem izvedejo. A zapletlo se je že na začetku. Zagovornik obdolžene Delićeve Emil Zakonjšek je namreč sodišče uvodoma opozoril, da sploh ne obstajajo pogoji za izvedbo predobravnavnega naroka.

Zagovornik novinarke: V spisu ni dokazov tožilstva "S kolegico sva presenečena nad čudnim ravnanjem tožilstva, saj v spisu večine od dokazov, na katere se sklicuje obtožni predlog, ni. Na tak način je onemogočena obramba in ne moremo podati dokaznih predlogov, če ne vemo, kakšne dokaze ima tožilstvo," je navajal Zakonjšek.

Tudi tožilka Andreja Žvalut je bila presenečena nad besedami zagovornika, češ da jih na to nobena od strank ni opozorila. Kot je pojasnila, so kot dokaz predlagali tajne in zaupne dokumente, ki so v izreku obtožnega predloga, vpogled v spis oddelka za pregon oseb z uradnimi pooblastili in gradivo Sove s tajnimi podatki. "Do danes ni bilo jasno, ali bo te dokaze treba izvesti. Dokaze lahko dostavimo," je povedala.

Zakonjšek je še pripomnil, da je sodišče opravilo preizkus obtožnega predloga brez dokazov, in sodišču namignil, naj to stori, preden opravi predobravnavni narok. "Če bi sodišče to imelo, bi takšen obtožni akt zavrglo," je prepričan Zakonjšek.

A je sodnik Marko Češnovar menil drugače. Po njegovem mnenju sodišču ni treba raziskovati dejanskega stanja v popolnosti, temveč zgolj do stopnje, ki utemeljuje sum storitve kaznivega dejanja. "Kazenski spis vsebuje tudi druge dokaze, seveda pa to ni dovolj za odločitev o krivdi," je pojasnil in dodal, da materialni preizkus ni potreben.

Zakonjšek je vztrajal, da je za učinkovito obrambo potreben vsaj dokaz, da je dokument res tajen. Sodnik je nato sklenil, da bo danes začel predobravnavni narok, ne bo pa ga tudi končal. Tudi sam se je strinjal z zagovornikoma, da se obramba mora seznaniti z vsemi dokazi, ki jih ima tožilstvo.

Zakaj izključitev javnosti, če so podatki že javni? Nekaj hude krvi je sicer povzročil še predlog tožilke, da se iz dela sojenja začasno izloči javnost, ker naj bi se razkrivali tajni podatki. "Ne bo se mogoče izogniti pričanju tako obdolženega kot prič, zaposlenih v Sovi. Navsezadnje so bili ti dokumenti predmet presoje vrhovnega sodišča, ko je odredilo prikrite preiskovalne ukrepe zoper obdolženo," je navajala tožilka.

Zagovornik je namreč menil, da nekaj, kar je bilo objavljeno v obtožnem predlogu, ki je javen, ne more biti tajno, in se vprašal, ali ni mogoče celo tožilstvo storilo enakega kaznivega dejanja, ko je te podatke zajelo v obtožni predlog.

Odveza molčečnosti za Selana Selan se bo zagovarjal tudi vsebinsko, zato bo sodnik vlado zaprosil za odvezo njegove molčečnosti. "Čeprav sem prepričan, da podatki, za katere tožilstvo meni, da so tajni, niso tajni," je prepričan Selan. Ker torej tožilstvo ni predstavilo vseh dokazov, bo obramba svoje dokaze predložila 19. novembra, ko se bo predobravnavni narok nadaljeval.

Ne spreglejte