SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: Policija ovadila Mateja Raščana

4

termometer

Ljubljanski kriminalisti naj bi po končanem obsežnem predkazenskem postopku po neuradnih podatkih zaradi poslovne goljufije, zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja ovadili Mateja Raščana.

Iz Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so v predkazenskem postopku ugotovili, da je osumljenec pri gospodarskem poslovanju kot direktor večje gospodarske družbe iz območja Ljubljane, zlorabil svoj položaj ter s pomočjo družb v svoji neposredni ali posredni lasti, to gospodarsko družbo prevzel. Po poročanju STA, naj bi bila ta oseba Matej Raščan.

Prezadolžil družbo Po prevzemu ciljne družbe je pod njegovim vodstvom izkoristil ugodno bonitetno oceno prevzete družbe, ter jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih poslovnih bankah. Sredstva najetih posojil ni uporabil za gospodarsko poslovanje prevzete družbe, ampak jih je takoj prenakazal na različne račune svojih povezanih družb ter na svoje osebne račune, ne da bila nakazila povezana z gospodarskim poslovanjem prevzete družbe.

Z izčrpavanjem povzročil 34 milijonov škode S prenakazovanjem sredstev družbe na te račune je oškodovano gospodarsko družbo finančno popolnoma izčrpal ter posledično povzročil njen stečaj. Prevzeti družbi in posredno upnikom, je z izčrpavanjem povzročil za preko 34 milijonov evrov premoženjske škode oziroma je za isti znesek sebi in svojim povezanim družbam pridobil za enak znesek protipravne premoženjske koristi.

V stečaj spravil tudi povezane družbe Izčrpana družba je v letu 2012 objavila stečaj. Ugotovljeno je bilo, da je družba v stečaju ostala praktično brez premoženja, posledično pa so poslovne banke, posojilodajalke izgubile tudi kakršnokoli možnost, da bi dana posojila kadarkoli prejela poplačana. V predkazenskem postopku je bilo tudi ugotovljeno, da je s svojim nezakonitim delovanjem fizična oseba v stečaj spravila tudi svoje povezane družbe, s katerih je pred tem umaknil premoženje.

Ni plačeval socialnih prispevkov V predkazenskem postopku je bilo tudi ugotovljeno, da osumljenec v istem časovnem obdobju ni plačeval socialnih prispevkov za 67 zaposlenih s čemer jih je oškodoval za skupno 430 tisoč evrov. V zvezi tega je bila zoper osumljenca že v oktobru 2012 na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu kazenskega zakonika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin