Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
11.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brane Gorše pripor

Torek, 29. 4. 2014, 11.00

7 let, 12 mesecev

Nekdanji stečajni upravitelj Brane Gorše ostaja v priporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koprsko višje sodišče je kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo na deset let obsojenega nekdanjega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta glede pripora.

Kot je znano, so nekdanjega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta na koprskem okrožnem sodišču spoznali za krivega poslovne goljufije, pranja denarja in zlorabe položaja v zadevi Hidro Koper ter mu prisodili deset let zapora, medtem ko je tožilstvo zanj predlagalo 12 let zapora.

Prisodilo mu je tudi stransko denarno kazen nekaj manj kot 50 tisoč evrov, odrejen pa je bil tudi odvzem njegovega premoženja, med drugim dveh starodobnih avtomobilov znamke Mercedes in nepremičnine v Savudriji. Za hišo, ki jo ima v Ljubljani, velja prepoved prodaje.

Vrniti mora več kot dva milijona protipravno pridobljene koristi Sodišče mu je s sodbo odvzelo tudi lastniški delež v podjetju Finesta, to premoženje pa se bo porabilo za poplačilo 2,2 milijona evrov protipravno pridobljene koristi, ki jo mora po tej sodbi vrniti. Tožilka je sodnemu senatu v končnem govoru za Goršeta predlagala tudi podaljšanje zavarovanja premoženja in podaljšanje pripora, ker naj bi obstajala ponovitvena nevarnost, pokazala pa naj bi se tudi njegova vztrajnost. Sodba sicer še ni pravnomočna. Na sklep o podaljšanju pripora se je Gorše pritožil, saj naj bi bil v koprskem primeru odrejen na podlagi nepravnomočne sodbe v Ljubljani, kjer je bil zaradi domnevne zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka Hranilno-kreditne službe Sicura aprila lani obsojen na štiri leta zapora. No, višje sodišče sodbe v tem primeru ni le razveljavilo, temveč je izdalo oprostilno sodbo, zato naj ne bi več obstajali razlogi za odreditev pripora do pravnomočnosti sodbe. A kot so sporočili višji sodniki, so njegovo pritožbo zavrnili kot neutemeljeno.

Gorše tako ostaja v priporu, njegov zagovornik Mitja Jelenič Novak pa je za Planet Siol.net povedal, da bodo "o nadaljnjih ukrepih še razmislili".

Ne spreglejte