Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
20. 12. 2016,
4.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

4

Natisni članek

Situla Andrej Oblak Hypo Alpe Adria Igor Jurančič Okrožno sodišče v Ljubljani

Torek, 20. 12. 2016, 4.10

6 let, 7 mesecev

Nekdanji prvi ljubljanski urbanist dobil skoraj 900 tisoč evrov na račun v ZDA

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

4

Igor Jurančič | Foto STA

Foto: STA

V začetku prihodnjega leta se začenja novo sojenje zaradi domnevno spornih poslov, povezanih s Hypo Alpe Adria Bank Slovenija.

Tokrat bo na zatožno klop sedel tudi dolgoletni prvi urbanist Mestne občine Ljubljana Igor Jurančič. V središču zadeve so zemljišča na območju Ljubljane, ki jih je Hypo banka na vrhuncu svoje poslovne moči kupovala za različne nepremičninske projekte, Mestna občina Ljubljana pa jih je nato v obdobju, ko jo je vodila Danica Simšič, spreminjala v zazidljive. 

Tožilstvo Jurančiču glede na navedbe sodišča očita zlorabo položaja in pranje denarja. Enako tudi Andreju Oblaku, nekdanjemu direktorju družbe Hypo Alpe Adria Consultants, ki je ena od pomembnejših oseb v slovenskem delu afere Hypo. Kriminalisti naj bi ugotovili, da naj bi Oblak v zameno za pomoč pri spremembah namembnosti zemljišč Jurančiču na račun njegovega podjetja v ZDA nakazal skoraj milijonov evrov.

Oblak na naša vprašanja ni želel odgovarjati. Jurančič za komentar ni bil dosegljiv. 


Morda vas zanima še:

Spreminjali namembnost Hypovih zemljišč

Zgodba se je začela v letu 2004, ko je Jurančič še vodil občinski oddelek za urbanizem. Takrat je občina začela pripravo osnutka občinskega lokacijskega načrta, ki je šel močno na roko Hypu. Na zemljiščih v Šiški, ki so bila v lasti Hypa, nato pa jih je odkupil Vegrad, je omogočil gradnjo stanovanjskih blokov z enim od najvišjih faktorjev pozidave v prestolnici. Gre za zemljišča, na katerem je pozneje zrasla soseska Celovški dvori.

Septembra 2005, le nekaj mesecev pred Jurančičevo zamenjavo, so njegovi urbanisti pripravili tudi osnutek odloka o zazidalnem načrtu za zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani. Tudi ta so bila v Hypovi lasti, sprememba načrta pa je omogočila gradnjo študentskih domov s 1.500 posteljami in 500 stanovanj.

Tožilstvo zlorabo položaja in pranje denarja očita tudi Andreju Oblaku, nekdanjemu direktorju družbe Hypo Alpe Adria Consultants. | Foto: Ana Kovač Tožilstvo zlorabo položaja in pranje denarja očita tudi Andreju Oblaku, nekdanjemu direktorju družbe Hypo Alpe Adria Consultants. Foto: Ana Kovač

Hypo je zemljišča leta 2007 prodal panamskemu podjetju Enjuan Management Corp., ki sta ga lastniško obvladovala Andrej Oblak in njegov oče Miro Oblak. Le mesec dni pozneje je njihov lastnik postal Vegrad, do tedaj neznano panamsko podjetje pa je v poslu zaslužilo več kot 16 milijonov evrov.

Denar je končal na računih več desetih podjetij off-shore po vsem svetu, od katerih jih je bilo po ugotovitvah kriminalistov v lasti nekaj nekdanjih vodilnih v slovenskem Hypu. Sojenje v tej zadevi se je začelo junija, med obtoženimi pa so poleg Andreja Oblaka še nekdanji predsednik uprave slovenskega Hypa Božidar Špan, njegov naslednik Anton Romih in nekdanji direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik.

Jurančič s Hypom gradil tudi Situlo

Tudi po odhodu z občine je nekdanji mestni urbanist Igor Jurančič ostal tesno povezan s Hypom. Bil je "idejni oče" in soinvestitor v projekt Situla, 90 milijonov evrov vredno gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta na Vilharjevi cesti, ki jo je financiral Hypo.

Že leta 2000 so na MOL začeli pripravljati prostorski akt za naložbo v Situlo. Zazidalni načrt je bil na mestnem svetu sprejet leta 2006, torej že po odhodu Jurančiča z občine. Leto zatem je Jurančič s partnerji ustanovil projektno podjetje Tridana, ki je gradilo stolpnico. V podjetju, ki je od MOL in njenih podjetij odkupilo zemljišča, na katerih danes stoji Situla, je imel 15-odstotni lastniški delež. Podjetje Tridana si je denar za posel izposodilo pri Hypu. 

Juračič in Hypo sta bila vpletena tudi v gradnjo ljubljanske Situle. | Foto: Bojan Puhek Juračič in Hypo sta bila vpletena tudi v gradnjo ljubljanske Situle. Foto: Bojan Puhek

Velikopotezni projekt, ki se je začel tik pred začetkom krize leta 2008, se je izkazal za Hypovo največjo nasedlo naložbo. Prenesel jo je na interno slabo banko, leta 2014 pa tudi prevzel podjetje Tridana. Hypo je imel velike težave pri iskanju kupcev stanovanj. Njihovo prodajo so pospešili šele lani, ko so ponudili visoke, tudi do 30-odstotne popuste.



900 tisoč evrov na račun v ZDA

Prav pri preiskavi milijonskih poslov, zaradi katerih že sodijo nekdanjim vodilnim v Hypu, so kriminalisti odkrili tudi sporna nakazila nekdanjemu mestnemu urbanistu Jurančiču. 

Podjetje Hypo Alpe Adria Consultants pod vodstvom Oblaka naj bi namreč leta 2005 na račun podjetja Architron v ZDA, ki naj bi ga obvladoval Jurančič, nakazalo skoraj 900 tisoč evrov. Šlo je za plačilo računov, ki naj bi bili po mnenju tožilstva fiktivni. Podjetje je Jurančič aprila 2005 ustanovil v znani davčni oazi Delaware. O njegovem poslovanju ni mogoče izvedeti ničesar. 

Jurančič in Oblak naj bi sklenila pogodbo o svetovanju in pripravi projekta gradnje prej omenjenega študentskega kampa za Bežigradom. Čeprav naj bi vsa dela za pripravo odloka o zazidalnem načrtu opravila oddelek za urbanizem oziroma ljubljanski urbanistični zavod, naj bi Jurančič za to storitev Oblaku izdal račun.

Sporna nakazila nekdanjemu mestnemu urbanistu Jurančiču so kriminalisti odkrili pri preiskavi milijonskih poslov, zaradi katerih že sodijo nekdanjim vodilnim v Hypu.  | Foto: Bor Slana Sporna nakazila nekdanjemu mestnemu urbanistu Jurančiču so kriminalisti odkrili pri preiskavi milijonskih poslov, zaradi katerih že sodijo nekdanjim vodilnim v Hypu. Foto: Bor Slana

"Ni šlo za plačilo fiktivnih računov"

Oba obtožena, pri katerih so kriminalisti leta 2013 opravili hišne preiskave, sta očitke v preteklosti odločno zavrnila in poudarila, da ni šlo za fiktivne račune ali plačilo podkupnine.

Oblak je zatrdil, da je kot direktor podjetja iz skupine Hypo "odobril izplačila prejetih računov po sklenjenih pogodbah ter za poslovne dogodke, ki so se zares zgodili, kar izkazujejo specifikacije prejetih računov in predloženi pisni izdelki izvajalca".

Jurančič je medtem dejal, da o namembnosti zemljišč, "na predlog župana odloča mestni svet, po predhodni presoji delovnih teles, soglasju preostalih oddelkov MOL, pristojnih mestnih in državnih institucij, ki dajejo soglasja in usmeritve, presoji javnosti, ki sodeluje na razgrnitvi” ... "Strokovno podlago pa izdela usposobljena in registrirana gospodarska družba. Oddelek za urbanizem organizira strokovno delo in poroča mestnemu svetu in ne odloča niti ne pripravlja strokovne podlage," je ob hišnih preiskavah v letu 2013 pojasnjeval Jurančič.

Na predobravnavnem naroku Jurančič in Oblak nista priznala krivde. Na okrožnem sodišču v Ljubljani pa so za Siol.net potrdili, da je glavna obravnava razpisana za 10. januar.

Ne spreglejte