Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje

Petek, 13. 5. 2011, 13.26

8 let

Nataša Vodušek oškodovancu zaželela srečno pot, opravičila ni dočakal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na ljubljanskem okrajnem sodišču sta se danes prvič iz oči v oči srečala nekdanja veleposlanica v BiH Nataša Vodušek in oškodovanec v prometni nesreči Nijaz Zorlak.

"Gospo sem danes videl prvič, ni se mi opravičila. Moram pa se zahvaliti konzulu, ki me je po tistem, ko sem se po 490 dneh prebudil iz kome, obiskoval dvakrat na mesec. Tudi zunanji minister mi je poslal dve pismi v bolnišnico, dobil sem tudi nekaj razglednic ljudi iz Slovenije," je po koncu pričanja v sodnem procesu zoper nekdanjo veleposlanico v Sarajevu Natašo Vodušek povedal Nijaz Zorlak, oškodovanec v prometni nesreči. Na današnji obravnavi se je pojavila tudi obdolžena Voduškova. Sodnica je najprej pojasnila, da je pridobila mnenje sodnega izvedenca, da je bila na zadnji obravnavi upravičeno odsotna, zdaj pa imata z zagovornikom osem dni časa, da se izjasnita, ali bi bilo morda treba ponoviti pričanja prič s prejšnje obravnave. A kot je zagotovil njen odvetnik Janez Koščak, sojenja ne nameravata zavlačevati. Po prevoženi nočni poti iz Sarajeva do Ljubljane je na oder za priče stopil oškodovanec v prometni nesreči Nijaz Zorlak, medtem ko taksista, edine priče prometne nesreče iz oktobra 2008, ni bilo. Naj spomnimo, da tožilstvo Voduškovi očita povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in več kršitev cestnoprometnih predpisov, zaradi česar se je zgodila strašna tragedija, v kateri se je hudo poškodoval Zorlak. Prevozila naj bi rdečo luč in naj bi bila pod vplivom alkohola, kar pa je Voduškova že zanikala.

Oškodovanec se ne spominja "Te noči sem okoli poldruge ure ponoči hotel pripeljati avtomobil, ki je v lasti brata, izpred bloka, kjer je živelo moje dekle, na parkirišče pred hotelom, saj so se stanovalci jezili, da tam ne smem parkirati. Sicer je bil ta avto parkiran v garaži hiše, a pred zimo, ko moram nabaviti drva, zanj ni več prostora, zato moram najti nadomestni prostor," je svojo izpoved začel Zorlak. Stal je v križišču, "ki je zelo zapleteno, saj po sredini vozi tudi tramvaj", nato pa speljal, ko se je na semaforju prižgala zelena luč. To je vse, česar se spominja.

Poškodbe glave, večkratni zlom reber, počena vranica … V nesreči si je hudo poškodoval glavo, trebušni del, imel je večkrat zlomljena rebra in počeno vranico, iz kome pa se je prebudil po 40 dneh. "Po tistem, ko sem se zbudil iz kome, me je dvakrat na mesec v bolnišnici obiskoval slovenski konzul, ambasada pa je uredila tudi, da sem lahko šel v zdravilišče," je pojasnil Zorlak, ki je zaradi tega izredno hvaležen ambasadi, ni pa dočakal ne obiska, ne klica, ne dobrih želja naše nekdanje veleposlanice. "V sebi se počutim kot starec osemdesetih let, na zunaj sem dobro," je odgovoril na vprašanje o počutju.

Ni bil pripet z varnostnim pasom Mercedes, sicer oldtajmer, ni bil registriran, bosanski sodni izvedenec prometne stroke Božo Nogo pa je ugotovil tudi, da oškodovanec ni bil pripet z varnostnim pasom, česar pa se Zorlak ne spominja. Ker je za obrambo izredno pomembno, kakšne bi bile posledice nesreče, če bi Zorlak usodne noči uporabil varnostni pas, bo sodišče 15. junija poleg policista, ki je sestavil zapisnik, taksista, ki danes ni prišel, zdravnika in medicinske sestre zaslišalo tudi izvedenca prometne stroke.

Zahteval bo odškodnino Zorlak bo zahteval tudi odškodnino, o njeni višini pa mora v 15 dneh obvestiti sodnico. Sicer primer obravnavajo tudi v Sarajevu, gre za zahtevo po odškodnini od zavarovalnice, vendar pa, kot je pojasnil, tam čakajo na konec postopka v Sloveniji.

Kot bi vas v zaprtem sodu skotalili po hribu navzdol Po poklicu kuhar že tri leta od nesreče ne dobi dela, "kdo bo zaposlil delavca za štiri ure, ker za več nisem sposoben", 150 evrov mamine pokojnine si delita. Čeprav se mu je življenje obrnilo na glavo, nikomur ničesar ne zameri. Na vprašanje novinarjev, kako komentira dejstvo, da se mu nekdanja veleposlanica tudi danes ni opravičila, mu je pa stisnila roko in zaželela srečno pot, je povedal: "Malo je žalostno. Verjetno tudi njej, ki sem jo danes videl prvič, ni vseeno, da se to po treh letih spet pogreva. Ne vem, kako je v Sloveniji, a pri nas bi se opravičili."

Svoje počutje je opisal z besedami: "Zamislite si, da vas zaprejo v sod in vas odkotalijo po hribu. Veste, da ste živi, a vas vse boli, saj ste celi polomljeni. Kot sem povedal, sem v telesu osemdesetletnika."

Ne spreglejte