Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Istrabenz Nastja Sušinski Igor Bavčar Boško Šrot

Četrtek, 18. 4. 2013, 13.23

7 let, 12 mesecev

Nastja Sušinski: Sprenevedanje tožilstva je nedopustno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za uvodno razburjanje obrambe na sojenju Bošku Šrotu in drugim je danes poskrbel tožilec Jože Kozina, ki je spremenil obtožnico in v kazenski spis vložil dodatne listine.

Obramba je tako najprej zaprosila za rok, da spremembe obtožnice, ki zadevajo predvsem obsojeno Sportino in zavarovanje njenega premoženja, preuči, potem pa skočila na noge, ko je tožilec v spis vložil listine v zvezi z računovodskimi standardi.

Še enkrat so opozorili, da je ravno zaradi "napačnega" razumevanja tožilca pomembno, da se postavita izvedenca tako računovodske kot finančne stroke, sodnica pa je želela prekiniti razpravo in nadaljevati zaslišanja vabljenih prič. "Tožilcu ste dali možnost, da prihaja ven s svojimi idejami, zato je treba tudi obrambi dati možnost, da na to odgovori. Poleg teh sprememb v obtožnici bi želel od tožilca slišati, kaj ključnega se je v tem času spremenilo, da je takšna sprememba dopustna," je bil kritičen zagovornik Igorja Bavčarja Marko Bošnjak.

Mednarodni, ne pa slovenski računovodski standardi Kritičen je bil tudi obdolženi Nastja Sušinski: "Rad bi poudaril, da je Pivovarna Laško leta 2005 prešla na mednarodne računovodske standarde, s tem bi se tožilec do zdaj lahko seznanil, zato to, da stavi na slovenske računovodske standarde, za poslovanje Pivovarne Laško ne velja. Tožilstvo ali z vsem manipulira ali pa je toliko neznanja. Naj se postavi izvedenec, takšno sprenevedanje je nedopustno," je menil Nastja Sušinski.

Vabljene štiri priče Sodišče je na današnjo glavo obravnavo sicer povabilo štiri priče, in sicer nekdanjega člana nadzornega sveta Istrabenza Bojana Korsiko, nekdanjega direktorja FB Investicij Bojana Finka ter nekdanjega direktorja Aktive Naložb Tadeja Počivavška in Aleša Okorna. Počivavšek se je za danes opravičil.

Nekdanji nadzornik Istrabenza Bojan Korsika je pojasnjeval, zakaj mu je Bavčar posodil 400.000 evrov. Dejal je, da so mu bila ta sredstva v preiskavi neupravičeno zamrznjena, navedbe, da je Bavčarju pomagal pri pranju denarja, pa so po njegovem mnenju absurdne.

Korsika zavrnil očitke tožilstva Zavrnil je očitke tožilstva, da je Bavčar ta denar le "parkiral na njegov bančni račun", trditve, da mu je s tem pomagal pri pranju denarja, pa so po njegovem mnenju absurdne.

Omenjen denar mu je sodišče na predlog tožilstva blokiralo. "Ta denar je neupravičeno že tri leta blokiran. In to brez razlogov in navedb, kaj sem naredil. Očitek, da sem želel prati denar, je absurden. Zakaj se ni denar zaplenil, ko je šel Bavčar 'tankat' na Petrolu?" se je vprašal Korsika.

Aleš Okorn je govoril o podrobnostih opcijske pogodbe med Aktivo Investom in Microtrustom o nakupu in prodaji delnic Istrabenza. Te pogodbe je po njegovih besedah sestavil Tadej Počivavšek.

Kot je znano, na zatožni klopi zaradi sporne preprodaje delnic Istrabenza dvakrat na teden sedijo nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in njegov svetovalec Kristjan Sušinski, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot ter Nastja Sušinski, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga.

Odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović sta priznala krivdo za ponarejanje listin, zato jima je sodišče izreklo pogojni zaporni kazni, sojenje pa se je zanju končalo.

Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona evrov Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.

Ne spreglejte