Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 11. 2019,
16.14

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

4

Natisni članek

noad napad vandalizem LGBTIQ+

Nedelja, 3. 11. 2019, 16.14

4 leta, 5 mesecev

Napad na ljubljanski klub: policija še ni prijela storilcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

4

slovenska policija | Na policiji še vedno preiskujejo petkov napad vandalov na LGBT-klub Tiffany v Ljubljani. | Foto Siol.net

Na policiji še vedno preiskujejo petkov napad vandalov na LGBT-klub Tiffany v Ljubljani.

Foto: Siol.net

Ni dovolj, da Ljubljanski grad enkrat na leto zažari v barvah mavrice, vsak dan je treba delovati zoper sleherno nasilje, so po petkovem napadu na LGBT-klub Tiffany pozvali v AKC Metelkova mesto. Opozarjajo na "nikdar sankcionirane izraze sovraštva" in vse pogostejše napade na LGBTIQ-osebe in skupnosti. Policija informacije o dogodku še zbira.

V petek zjutraj je skupina neznancev napadla LGBT-klub Tiffany na Metelkovi v Ljubljani. Napadalci so razbili okna in vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri sta LGBT-kluba Tiffany in Monokel, ter grozili osebju kluba. Ob prihodu policistov so pobegnili.

V napadu je nastalo za nekaj tisoč evrov škode, so v petek pojasnili na ljubljanski policijski upravi, kjer so morebitne očividce prosili za dodatne informacije o dogodku in sporočili, da preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenska policija
Novice Vandali razdejali ljubljanski klub Tiffany

Policisti napad na klub še preiskujejo

Policisti o dogodku še vedno zbirajo obvestila, so danes pojasnili na ljubljanski policijski upravi, kjer zaradi interesa preiskave več podrobnosti ne morejo posredovati. Napad so v petek med drugim obsodili v društvih ŠKUC in Legebitra, prav tako sta dogodek obsodila predsednik vlade Marjan Šarec in zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Napad na klub Tiffany je v petek ostro obsodil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. | Foto: STA , Napad na klub Tiffany je v petek ostro obsodil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: STA ,

Zaradi napada so še vedno pretreseni tudi v skupnosti na Metelkovi, kjer menijo, da je dogodek eden od pokazateljev, da je sovraštvo do LGBTIQ-manjšin v naši družbi še kako navzoče. Kot so sporočili danes, ga ni zidu, vrat ali šipe, ki ga v skupnosti ne bi postavili nazaj, kar so dokazali že v preteklosti, nazadnje po lanskem požigu kluba Jalle Jalle.

"Saniranje škode pa mora iti z roko v roki z gradnjo varne, solidarne in spoštljive skupnosti. Zadnja leta to zaradi sistematičnega poglabljanja družbenih neenakosti in normalizacije kulture sovraštva postaja vse težje, javni prostor pa je čedalje bolj prežet z nikdar sankcioniranimi izrazi sovraštva do tujcev, socialno ogroženih, žensk in z vedno pogostejšimi napadi na LGBTIQ-osebe in skupnosti," so zapisali pri avtonomnem kulturnem centru (AKC) Metelkova mesto.

Parada ponosa v Sarajevu
Novice BiH: prva parada ponosa v Sarajevu minila brez incidentov #foto

Ni dovolj, da Ljubljanski grad enkrat na leto zažari v barvah mavrice

"Povezava med politikami oblasti, ki so sovražno nastrojene proti delu družbe, tako denimo v primeru drastičnega zmanjšanja denarne socialne pomoči ali morilskem mejnem režimu, in fizičnimi napadi uličnih nasilnežev je nesporna," so še prepričani v skupnosti, kjer opozarjajo, da smo vsi soodgovorni za porast kulture in družbe nasilja, tako tisti, ki imajo vpliv na javno mnenje, kot tisti, ki ob pojavu nasilja in sovraštva molčijo.

Po navedbah AKC Metelkova mesto ni dovolj, da Ljubljanski grad enkrat na leto zažari v barvah mavrice, temveč je treba vsak dan delovati zoper sleherno nasilje, obsojati in zaustavljati kakršnekoli nasilne akcije in preprečevati širjenje sovraštva na osnovi spolne usmerjenosti, spolne identitete ali kakšne druge osebne okoliščine. Zato v skupnosti pozivajo vse, da se odzovejo na vsak primer nasilja, da podprejo prizadevanja napadenih prostorov in boj proti širjenju sovraštva do LGBTIQ-manjšin.

Ne spreglejte