Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
13.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Policija napad

Sreda, 29. 6. 2016, 13.22

6 let, 6 mesecev

Policist po napadu v Brežicah umrl, napadalec si je sodil sam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

22-letni nemški državljan je v Brežicah dopoldne napadel policista in ga huje poškodoval. Zabodeni policist je pozneje v bolnišnici umrl. Napadalec si je po dogodku sodil sam.

Nekaj pred 12. uro je 22-letnik v okoli Brežic zabodel 30-letnega policista v predel prsi. Hudo poškodovanega policista so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl zaradi poškodb. Osumljeni napadalec je po napadu zbežal in si v bližini z nožem sodil sam, so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

Policisti so bili na kraj dogodka napoteni zaradi klicev občanov, da se po vasi potika neznani moški, vendar neznanca niso našli. Pozneje so dobili še en klic in patrulja je ob cesti zagledala moškega, ki je sedel v travi. Policist je pristopil k njemu, takrat pa ga je nemški državljan zabodel.

Ranjenemu policistu so nudili prvo pomoč in ga odpeljali v brežiško bolnišnico, kjer je pozneje umrl.

Po podatkih policistov je 22-letnik v angleškem jeziku domačine spraševal za delo, domačini pa so ga videli prvič. Po zdajšnjih podatkih ni šlo za primer, ki bi mu lahko pripisali maščevalne okoliščine.


"Pri takšnih zahrbtnih napadih tudi oprema ne more veliko pomagati"

"Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje," je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. | Foto: Matej Leskovšek "Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje," je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Foto: Matej Leskovšek Današnji dogodek je zgolj dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika, je za STA dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič. Kot je dodal, je tako prav zaradi policistove izpostavljenosti in stika, ki ga ima z ljudmi.

Po mnenju predsednika sindikata je težko reči, ali so policisti v Sloveniji kaj bolj izpostavljeni tovrstnim dogodkom kot drugje, saj ima statistične podatke o tem policija. Na vprašanje, ali so policisti dovolj opremljeni, da lahko oprema prepreči najhujše, je odgovoril, da pri takšnih zahrbtnih napadih, kot je bil današnji v Brežicah, tudi oprema ne more veliko pomagati.

Sožalje družini, svojcem in sodelavcem pokojnega policista so izrekli tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Kot so zapisali, je vsak brutalni napad na policista "zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja".


 


Slovenska policija je ponovno zavita v črnino

V Policijskem sindikatu Slovenije policiste pozivajo k previdnosti

V Policijskem sindikatu Slovenije so zapisali, da smo takšnih tragičnih novic deležni prepogosto. "Te dokazujejo, kako nevaren je poklic policista in s kakšnimi situacijami se podcenjeni slovenski policist vsakodnevno srečuje pri zagotavljanju varnosti državljanom." Družini in sodelavcem umorjenega policista izrekajo sožalje, policiste in policistke pa pozivajo, naj bodo pri svojem delu skrajno previdni in naj v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost, saj pri opravljanju policijskih nalog nikoli ni mogoče predvideti izida vsakega postopka.

"Tragičen dogodek dokazuje, kako nevaren je poklic policista"

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je družini, svojcem in sodelavcem pokojnega policista izrekla sožalje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, jih je vest globoko pretresla. "Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policistke in policisti znajdejo pri svojem delu, zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni," so dodali. Ministrica za notranje zadeve bo še naprej vlagala maksimalne napore v izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji.


Napadi na policiste

Na Ižanski cesti umrl policist

Julija lani se je na Ižanski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl 33-letni policist, še eden pa je bil poškodovan. Nesrečo je takrat namerno povzročil 44-letni voznik, ki je trčil v policijsko vozilo. Povzročitelj nesreče je namreč okoli 11. ure poklical policijo in dejal, da se je zgodil "masaker v družini". Policisti so odhiteli na pomoč, povzročitelj pa jih je čakal v zasedi na Ižanski cesti, kjer se je namerno zaletel v njihovo vozilo.

Med streljanjem umrla policijski pes in storilec

Novembra lani je med večerno policijsko intervencijo prišlo do streljanja v kraju Dolena v občini Videm. V streljanju je storilec umrl, policist vodnik službenega psa pa je bil ranjen. Poginil je tudi policijski pes.

Poklicni vojak v Litiji ustrelil policista

Avgusta leta 2014 je poklicni vojak Dušan Petrovčič iz Gabrovke v Litiji v glavo ustreli policista, ki ga je ustavil zaradi prometnega prekrška. Pištolo je uperil tudi v njegovega sodelavca. Čez dva dni je policist umrl, Petrovčiča pa je sodišče poslalo na psihiatrično zdravljenje.

Ne spreglejte