SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborska nadškofija dobila spor z banko Raiffeisen

4

termometer

Mariborsko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek banke Raiffeisen zoper Nadškofijo Maribor, ki je pisno izjavila, da si bo prizadevala za vračilo 7,6 milijona evrov dolga Gospodarstva Rast.

Leta 2009 je Nadškofija Maribor svojemu Gospodarstvu Rast dala patronatsko izjavo, s katero se je zavezala, da si bo prizadevala za vrnitev 7,6 milijona evrov posojila, ki ga je pri banki Raiffeisen najelo Gospodarstvo Rast. Pravni zastopnik nadškofije, odvetnik Matej Pirih, je na sodišču povedal, da je šlo v tem primeru le za moralni akt. Tega sta podpisala takratni ekonom nadškofije Mirko Krašovec in član gospodarske uprave nadškofije Dušan Zazijal.

Odvetnik banke Velimir Cugmas je na sodišču poudaril, da je pravno mnenje, ki je voda na mlin nadškofiji, plod naročila in plačila nadškofije, zato sodišče ni vezano nanj. Sodišče je na koncu odločilo, da patronatska izjava ni poroštvo za dolg, poroča Delo, in zavrnilo Raiffeisen.

Nadškofija dala več patronatskih izjav Odvetnik Pirih meni, da je bilo za zmago nadškofije ključno to, da patronatska izjava nima pravno zavezujočih učinkov in ni poroštvo, pristop k dolgu ali drug način prevzema obveznosti.

V banki sodbe ne želijo komentirati, ker še ni pravnomočna. Za komentar smo prosili tudi Nadškofijo Maribor, njihov odgovor še pričakujemo.

Nadškofija je, po neuradnem poročanju Dela, dala patronatske izjave tudi nekaterim drugim bankam, med drugim Abanki, ki pa je z nadškofijo pravdanje o petmilijonskem znesku sporazumno odložila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin