Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 2. 2015,
10.19

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gorenjska zloraba položaja

Torek, 24. 2. 2015, 10.19

4 leta, 7 mesecev

Kriminalisti zaradi zlorabe položaja ovadili sedem oseb (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kranjski kriminalisti so zaradi suma zlorabe položaja in pomoči pri tej zlorabi kazensko ovadili sedem odgovornih oseb v treh gospodarskih družbah in eno pravno osebo.

V preiskavi, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, so kriminalisti ugotovili, da je holdinška družba leta 2007 med poslovnimi partnerji iskala družbe, ki bi za financiranje menedžerskega prevzema prevzele vlogo vmesnega člena med banko in to holdinško družbo. Eno družbo jim je uspelo prepričati.

Osumljenci so s posojilnim poslom v nasprotju s predpisi, ki urejajo bančno poslovanje, omogočili 20-milijonsko obvodno financiranje holdinške družbe in pridobitev protipravne koristi tej družbi.

Holdinški družbi prek obvoda omogočili protipravno korist Holdinška družba posojila sama ne bi dobila, so ugotovili kriminalisti, saj je bila do banke na zgornji meji svoje dopustne izpostavljenosti, obvodna družba pa je v kaznivem dejanju predstavljala samo vmesni člen, da se je zagotovilo navidezno zakonito poslovanje banke. Posel so za holdinško družbo omogočile odgovorne osebe v banki in obvodni družbi, ki je bila v kaznivem dejanju po nastanku insolventnosti holdinške družbe oškodovana za okoli devet milijonov evrov.

Podobno kot leta 2013 Zelo podobne nezakonitosti so kriminalisti ugotovili tudi v končani preiskavi leta 2013, ko sta osebi v banki, prav tako v povezavi z menedžerskim prevzemom podjetja, prek obvodne korporacije isti holdinški družbi omogočili desetmilijonsko obvodno financiranje.

Obvodna družba je bila v nezakonitem poslu takrat oškodovana za vseh deset milijonov, ki jih je terjala banka, čeprav so ji zagotovili, da ne prevzema nikakršnega tveganja z naslova posojilnega razmerja. Ovadenim grozi do osem let zapora.

Kot je še pojasnil Bojan Kos s PU Kranj, je delež škode, ki je bil na Gorenjskem povzročen z gospodarsko kriminaliteto v zadnjih dveh letih, presegel 70 milijonov evrov, kriminalisti pa so obravnavali okoli 2.500 gospodarskih kaznivih dejanj. Največ škode, približno 50 milijonov, je bilo povzročene z zlorabami položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Ne spreglejte