Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
8.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

razrešitev NPU

Petek, 7. 6. 2013, 8.37

8 let, 1 mesec

Kriminalista razrešena s primera mariborskih radarjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kriminalista Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki sta preiskovala sume kaznivih dejanj v zvezi z mariborskimi radarji, naj bi bila razrešena s tega primera.

Razrešitev naj bi bila posledica anonimne prijave, o njej pa poročata Delo in Večer. Kriminalisti NPU naj bi našli dokaze za sum, da je bil posel z radarji med Mestno občino Maribor na čelu s takratnim županom Francem Kanglerjem in podjetjem Iskra Sistemi vnaprej dogovorjen. A ker sta bila kriminalista razrešena, se bo preiskava primera najverjetneje dodatno časovno zavlekla.

Tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole je za STA pojasnila, da so prejeli anonimko, v kateri se dvema od kriminalistov, ki preiskujeta primer mariborskih radarjev, očita neprimerno vedenje do preiskovancev in sum koruptivnega dejanja. "Zaradi zagotavljanja notranje varnosti je bila uvedena notranja preiskava, da se ugotovijo vse okoliščine in dejstva v tej zvezi. Z namenom zagotavljanja zakonitega, strokovnega in nemotenega izvajanja policijskih nalog, je bil za vodenje primera določen nov vodja preiskave, kriminalista pa bosta v preiskavi še naprej sodelovala," je zapisala v odgovoru.

Mariborski župan Andrej Fištravec z zadevo ni uradno seznanjen, poudaril pa je, da je "interes občine, da se radarska zgodba natančno razišče in da institucije sistema, kamor spada tudi NPU, opravijo svoje delo". Preiskovalci NPU so se na občini mudili sredi maja in, kot je dejal župan, je od občinskih uslužbencev pričakoval, da bodo s kriminalisti sodelovali. "Ko so odhajali, so povedali, da so maksimalno sodelovali, da so imeli dobre pogoje za delo in to je bilo zame bistveno," je Fištravec dejal v današnji izjavi za medije.

Poteka preiskave ni želel komentirati Poteka preiskave ni želel komentirati, iz lastnih izkušenj pa meni, da se anonimke pojavijo vedno, ko se stori kak korak v boju s "hobotnico" nekdanjega župana Kanglerja. "Po mojem gre za Šentflorjansko logiko, kjer se zdaj skuša preiskavo, ki je očitno dajala neke rezultate, na nek način zadržati oziroma zmanjšati njen pomen."

Eden od domnevnih očitkov na račun razrešenih kriminalistov naj bi bil ta, da so občinski uslužbenci plačali kriminalistoma kosilo. Fištravec je pojasnil, da je direktor občinske uprave kriminaliste ob njihovem obisku res povabil na kosilo, ki je občino stalo nekaj centov več kot 20 evrov na osebo, kar pa se mu osebno ne zdi sporno.

Našli znake korupcije Mestna občina Maribor je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na njegov račun.

Prve radarje so postavili sredi oktobra lani, a je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev po mestu uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Franca Kanglerja. Po izvolitvi novega župana Fištravca je Iskra Sistemi prekinila pogodbo z občino in začela groziti z večmilijonsko tožbo, Fištravec pa je dal sredi aprila radarje izklopiti.

V javno-zasebnem partnerstvu med mariborsko občino in Iskro Sistemi je našla znake korupcije že Komisija za preprečevanje korupcije in s pomočjo državnega pravobranilstva vložila tožbo za ugotovitev ničnosti pogodbe. Negativno mnenje o pogodbi je izreklo tudi računsko sodišče.

Ne spreglejte