Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2016,
12.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

4

Natisni članek

Interpol kriminal kriminalist

Petek, 7. 10. 2016, 12.11

6 let, 6 mesecev

V Bolgariji kupovali ponarejene bankovce, pri nas prodajali po trikrat višji ceni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

4

policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Mednarodna združba se je ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog in orožja, ponarejanjem denarja, tihotapljenjem ljudi, je o nedavno končani preiskavi organiziranega kriminala na Obali in v Ljubljani povedala tožilka Mateja Jadrič Zajec. Vsaj za štiri osumljence je odrejen pripor, za enim, ki je pobegnil, pa je razpisana mednarodna tiralica. 

 Po besedah šefa NPU Darka Majheniča je združbo sestavljalo najmanj 21 članov v različnih državah Evropske unije, a tudi v Bolgariji, na Kosovem in Hrvaškem. Pridobili naj bi za najmanj 250 tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Tiskarna v Bolgariji

Policija se je osredotočala predvsem na iskanje ponarejenega denarja in jo v torkovi akciji končala z odkritjem tiskarne denarja v Bolgariji. "V preiskavi smo ugotovili, da ponarejeni denar izvira iz Bolgarije, zato smo se povezali s tamkajšnjimi organi. S prikritimi preiskovalnimi ukrepi smo odkrili tiskarno evrskih bankovcev v Bolgariji in zasegli bankovce v večmilijonski vrednosti," je povedala tožilka Mateja Jadrič Zajec, ki je primer označila za enega večjih uspehov slovenskih organov pregona. 

Združba je ponarejala bankovce za 100 in 50 evrov. Tako so osumljenci bankovce v Bolgariji kupili po desetodstotni nominalni vrednosti (torej deset oziroma pet evrov) ter jih v Sloveniji prodajali po 35-odstotni nominalni vrednosti (35 evrov oz. 17,5 evra), je povedal Majhenič.

Slovenska in bolgarska policija sta zasegli več bankovcev, pripravljenih za distribucijo po EU. V Bolgariji so zasegli tudi pripomočke za ponarejanje. Denar so zasegli, še preden bi prišel v obtok.

Združba je v Bolgariji tiskala 50 in 100 evrske bankovce v več milijonski vrednosti. | Foto: Tina Deu Združba je v Bolgariji tiskala 50 in 100 evrske bankovce v več milijonski vrednosti. Foto: Tina Deu

Zaseg drog

Člani hudodelske združbe so preprodajali tudi droge. Po Majheničevih besedah je šlo za konopljo, heroin in kokain, ki so jih prodajali v Sloveniji ter po EU.

Policija je zasegla 133 kilogramov konoplje, slovenski policisti so zasegli 160 kilogramov kokaina. Preprodajali so vojaško orožje (kalašnikove), tudi pištole z dušilcem. Zasegli so tri kose orožja, ki naj bi izhajalo z Balkana.

Štirje v priporu

Vodja združbe naj bi posle vodil tudi ko je že bil priprt. | Foto: Bojan Puhek Vodja združbe naj bi posle vodil tudi ko je že bil priprt. Foto: Bojan Puhek Ljubljanski in koprski kriminalisti so v preiskavi organiziranega kriminala v torek izvedli več hišnih preiskav na območju Kopra, Izole, Pirana in Ljubljane. Sodelovalo je okrog 300 policistov, ki naj bi preiskovali združbo, ki se ukvarja s tihotapljenjem orožja, beguncev in drog. 

V treh mesecih so omogočili ilegalen vstop v državo najmanj 21 ilegalnim prebežnikov, ki so jim zaračunavali 900 evrov na osebo.

Vodja združbe je bil 29-letni državljan Kosova, ki je živel v Izoli. Policija ga je spremljala dve leti, v zadnjem času tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. 

Policisti so preiskali tudi zaporniško sobo 29-letnega osumljenca (starejšega brata Hoxhaja, za katerim je razpisana mednarodna tiralica), saj naj bi ta iz zapora še vedno vodil hudodelsko združbo.

"Čeprav je bil v zaporu, je v določeni meri še naprej skrbel za prodajo prepovedanih drog predvsem na obalnem območju. V zaporniški sobi smo našli več mobilnih naprav, ob njih pa tudi prepovedane substance za šport," je dejal vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper Dean Jurič.

Preiskovalni sodnik je odredil pridržanje štirih oseb. Po besedah tožilke nekateri še čakajo na zaslišanje pri preiskovalnem sodniku. Zoper tri osumljence pa je po Juričevih besedah razpisano iskanje.

Za pobeglim izdana Interpolova tiralica

Kot smo poročali, je policistom ušel domnevni glavni osumljenec, 27-letni Shqipron Hoxhaj iz Izole. Ta je avtomobil parkiral pred koprsko policijo in zbežal peš. Za njim je izdana Interpolova tiralica.

"Shqipron Hoxhaj je še vedno na begu. Približno vemo, kje bi lahko bil. Oseba bi lahko bila nevarna predvsem v primeru aretacije," je še povedal Jurič.

Iščejo ga zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in trgovanja s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, ki ga ureja 186. člen kazenskega zakonika. Ta člen predvideva do 15 let zapora.

Shqipron Hoxhaj | Foto: Spletna stran Interpola Foto: Spletna stran Interpola

Povprečno 30 preiskav letno

Kriminalisti preiščejo povprečno 30 kriminalnih združb letno s področja organizirane kriminalitete, ki najpogosteje delujejo mednarodno. Večina združb izvira iz držav zahodnega Balkana, pravi vodja sektorja za organizirano kriminaliteto Tomaž Peršolja in dodaja, da posledično tesneje sodelujejo tudi s policijami teh držav. 

Najpogostejša kazniva dejanja v tem segmentu so preprodaja prepovedanih drog, orožja, tobačnih izdelkov, ponarejanja denarja, izsiljevanja.

Ne spreglejte