Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
10.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

NPU policija MOL

Četrtek, 17. 12. 2015, 10.57

7 let, 12 mesecev

Janković za vsak posel zaračunal 10 odstotkov provizije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Preiskovalci so NPU na območju Ljubljane opravili 12 hišnih preiskav. Neuradno naj bi ljubljanski župan Zoran Janković od poslov s KPL prejemal deset odstotkov provizije.

Po poročanju Pop TV, ki se sklicuje na svoje vire, naj bi Janković prejemal podkupnino Ranka Mimovića, takratnega šefa ljubljanskega komunalnega podjetja. Od poslov, ki jih je občina plačala vnajprej, naj bi Janković dobil deset odstotkov. Po denar naj bi hodil sin Jure Janković, prejeta vsota v enem obisku pa naj bi bila med 50 in sto tisoč evri.

Je župan v zameno za spolne usluge farmacevtki našel službo? Novinarji POP TV so od neimenovanih virov izvedeli tudi, da naj bi se v prisluhe ujel tudi županov nespodobni pogoj. V zameno za posredovanje pri direktorju družbe Lekarna Ljubljana naj bi od tedaj brezposelne farmacevtke pričakoval spolne usluge, je poročal POP TV. Farmacevtka je danes zaposlena v eni od enot. Direktor NPU Darko Majhenič je sicer med preiskavo dejal, da se eno od kaznivih dejanj nanaša tudi na nezakonito posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca.

Aktivnosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so potekale od 6. ure zjutraj, so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov: – jemanja podkupnine, – dajanja podkupnine, – sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, – zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Mestno podjetje oškodovali za več kot 150 tisoč evrov Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci omenjena kazniva dejanja izvedli pri upravljanju premoženja osebe javnega prava in pri predčasnem plačevanju določenih storitev, za kar so zahtevali darilo. Kaznivo dejanje je bilo izvršeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila in v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri zaposlitvi javnega uslužbenca, s sklenitvijo škodljive pogodbe, povezane s fiktivnim poslom pri prodaji vrednostnih papirjev, so sporočili iz NPU.

"Gospodarsko družbo iz Ljubljane naj bi tako oškodovali za več kot 150.000 evrov," je dodal direktor NPU Darko Majhenič.

Za pridržanje osumljenih danes ni bilo razlogov.

Poleg preiskovalcev NPU v preiskavah sodelujejo ljubljanski kriminalisti. Predkazenski postopek je NPU začel marca 2014 na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva.

Preiskujejo posle s KPL? Finance poročajo, da preiskovalci iščejo dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši. Lani so v zvezi s tem na župana Jankovića in njegove uradnike leteli očitki, da naj bi bila občina pri izbiri izvajalca naklonjena mestnemu gradbincu KPL.

Na VO - KA so oktobra 2014 prispele štiri ponudbe za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši: ponudba CPV Inženiringa, ki je bila pri 2,15 milijona evrov najcenejša, ponudba Hidrotehnike (2,17 milijona evrov) in ponudba Prenove - Gradbenika, ki je tako kot ponudba KPL nekoliko presegala 2,4 milijona evrov.

KPL, ki ga je oktobra na dražbi kupilo podjetje MG Mind iz Banjaluke, ima do leta 2026 sklenjeno koncesijo za izvajanje zimske službe in vzdrževanje cest na območju Ljubljane. Koncesija je ključni vir preživetja podjetja, saj predstavlja več kot polovico njegove dejavnosti.

Ne spreglejte